Tekst Jos Verdonk | Beeld Erik Veld

Het is winter. Het regent guur en het is ijzig koud op de Rozenburglaan. Het Fijn ding van Jakob Wedemeijer (50), namens de SP lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost, is een muurschildering. Die is sinds kort te zien op een betonnen zuil die deel uitmaakt van de onderdoorgang van de A10, ter hoogte van Duiven­drecht. “Ik fiets hier minstens een keer per week langs. Het zijn er in totaal vier en het zijn tropische vogels die verwijzen naar de multiculturele roots van Zuidoost.”

De kunstwerken dragen bij aan het plan van de gemeente om de fietsroute tussen Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Centrum aantrekkelijker te maken en vooral veiliger. “Die verbinding is nu nog niet goed genoeg en de verlichting en bewegwijzering kan beter. Een flink stuk is te donker. Dat is niet fijn fietsen, zeker ’s avonds niet en al helemaal niet voor vrouwen alleen. En heel veel bewoners van Zuidoost – fietsende studenten, scholieren en mensen de in het centrum werken– maken gebruik van deze route. Wij willen dat mensen veilig en met een goed gemoed naar het centrum en terug kunnen fietsen. Dat is gezond voor het lijf en met de stijgende kosten van het openbaar vervoer ook nog eens voor de portemonnee.”

Het gaat echter niet om veiligheid en gezondheid alleen: het oog wil ook wat. Daarom nam de gemeente Amsterdam de organisatie Bright Up in de arm om deze onderdoorgang wat op te pimpen. ‘Fietsbeleving’, heet dat in het jargon van Bright Up, die kunstenares Leone Schröder aan het werk zette. De vier schilderingen werden onlangs opgeleverd en na de winter, als de weersomstandigheden het toelaten, komt er nog een drietal bij. De amateurornitholoog herkent onder andere een prachttangare, een purpergors en een niet nader te identificeren lid van de kolibriefamilie.

“We hebben veel reacties gehad op deze muurschilderingen. Mensen vragen waar het precies is, zodat ze er naartoe kunnen fietsen. Ze vinden het leuk en willen dat er meer van zulke kunstwerken komen.”

Wat vindt Jakob Wedemeijer zo aantrekkelijk aan de vreemde vogels onder het viaduct? “Ze zijn mooi van zichzelf. Vanuit het centrum gezien zijn ze bovendien de eerste aankondiging van Zuidoost. Je bent dan al in Duivendrecht en als je de vogels ziet dan weet je het: Zuidoost is niet ver meer!”

De vier vogels zijn te bewonderen in de onderdoorgang van de A10/Gooiseweg, nabij de Rozenburglaan en te bereiken via het fietspad Weesperzijde.

advertentie Regenboog Groep

2 REACTIES

  1. Heel mooi, ik loop geregeld met vrienden langs maar helaas zag ik deze week van 16 Augustus 2021 dat ze door vandalisme beklad zijn met rare teksten, heel jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in