Maryam Lebesher © Sandra Hoogeboom

Maryam Lebesher strijdt al haar hele leven voor vrouwenrechten. Eerst in haar geboorteland Sudan en later in Nederland. Met haar Roze Hesjes heeft ze zich aangesloten voor de Voor14-campagne, een landelijke actie om het minimum-uurloon te verhogen naar €14,-. Zaterdag is er op “de Dag van de Onmisbaren” een demonstratie.

Maryam Lebesher (48) uit Amsterdam-Noord is actieleidster en oprichtster van de Roze Hesjes. Deze vrouwenbeweging strijdt voor het verbeteren van de sociaal-economische positie van vrouwen. “Ik ben al mijn hele leven activist. In mijn geboorteland Sudan organiseerde ik als studente demonstraties voor vrouwenrechten, waardoor ik op een geven moment niet meer veilig was en ben gevlucht. Uiteindelijk heb ik in Nederland asiel gekregen.”

Maryam leerde de taal, werkte bij diverse bedrijven totdat haar laatste werkgever failliet ging. Ze belandde in de bijstand. “Ik ben inmiddels ruim vijfentwintig jaar in Nederland. Nog steeds zet ik mij op vrijwillige basis dagelijks in voor het verbeteren van de positie van vrouwen zoals het verkrijgen van financiële zelfstandigheid. Het gaat vooral om alleenstaande migranten-vrouwen met kinderen die de taal niet kennen en in de bijstand zitten. Ze worden onderdrukt door hun familie en hebben geen vertrouwen in andere mensen. Ik help hen met het invullen van formulieren en belastingpapieren en ga met hen mee op gesprek met de sociale dienst. Ik geef computerles en ga mee naar het ziekenhuis als het nodig is. Ik ben zelfs een keer bij een bevalling geweest.”

Armoede

Maryam ziet dat veel van die vrouwen in armoede leven. “Het lukt niet om van de bijstand rond te komen. Alles is duur: huur, verzekeringen en boodschappen. Er is geen enkele ruimte om af en toe leuke dingen met het gezin te doen. Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, maar het geld zit vooral bij de rijkste tien procent.”

Uit protest bedacht ze de Roze Hesjes om te strijden voor een rechtvaardige samenleving. “Iedereen heeft recht op een beter leven. We hoeven niet rijk te worden maar willen wel gewoon onze rekeningen kunnen betalen. Dat zou een stuk minder zorgen geven. We hebben ons aangesloten bij de FNV-campagne Voor14, een landelijke actie om het minimum-uurloon te verhogen naar €14,-. Dat betekent een verhoging van zo’n dertig procent. Die verhoging zou moeten worden gekoppeld aan de hoogte van de uitkeringen zodat die ook meegroeien. We willen een beter inkomen en leven voor iedereen: werkenden én uitkeringsgerechtigden.”

Maryam mobiliseerde tientallen vrouwen, kreeg van het FNV roze hesjes en ging naar markten en winkelcentra om voor Voor14 handtekeningen te verzamelen. “De eerste dag hebben 75 mensen getekend. Als de campagne slaagt, zullen veel Nederlanders er voordeel aan hebben. Op dit moment verdienen 2,2 miljoen mensen minder dan €14,- per uur. Ik hoop dat een nieuw kabinet goed naar onze acties luistert. Ze moeten in Den Haag niet alleen praten maar gewoon doen.”

Maryam is met een paar vrouwen bezig een eigen bedrijf op te zetten. “Ik heb elektrotechniek gestudeerd en ben projectleider bij KPN geweest. We willen een bedrijf in de ICT-dienstverlening opzetten waar dan een aantal vrouwen kan komen werken.” Met de Roze Hesjes bereidt ze nieuwe acties voor.

“We gaan op 25 september, de Dag van de Onmisbaren, met bussen vanuit Amsterdam en andere delen van het land naar Heijplaat in Rotterdam. We protesteren tegen de slechte betaling van mensen in onmisbare beroepen zoals zorgverleners, schoonmakers, afvalophalers en leerkrachten.”

www.voor14.nl/roze_hesjes

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in