Nibud: grote groepen zitten klem

0
962

Bij het Nibud (instituut voor budgetvoorlichting) hadden ze vast leuker nieuws naar buiten willen brengen. Maar nee, 2022 wordt een somber jaar voor mensen die toch al moeilijk kunnen rondkomen.

Iets anders kan het Nibud niet uit de Miljoenennota concluderen. Uit de plannen van het (demissionaire) kabinet blijkt dat huishoudens volgend jaar niet méér krijgen te besteden.

Volgens Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, zitten grote groepen op dit moment klem. Hij denkt daarbij aan gezinnen in de bijstand, mensen met een laag inkomen èn hoge huur- of zorgkosten, èn aan jongeren die geen woning kunnen vinden. Aan die problemen verandert in 2022 weinig, zo constateert hij. Sterker nog, bijstandsgerechtigden hebben in 2022 zelfs iets minder te besteden. Daarom pleit het Nibud er juist voor om de bijstand te verhogen.

Uit de koopkrachtberekeningen die het Nibud heeft gemaakt, blijkt dat de Nederlandse economie goed uit de corona-crisis is gekomen. Dat lijkt goed nieuws, maar het leidt er ook toe dat de prijzen in 2022 gaan stijgen. In concreto betekent dit dat de koopkracht voor mensen die volgend jaar geen hoger loog krijgen, gemiddeld met zo’n 1 procent daalt. Kortom, dat het goed gaat met de economie, merken die huishoudens dus niet direct in hun portemonnee.

De Nibud-directeur vindt het niet alleen wrang dat veel mensen financieel klem zitten, maar ook dat ze worstelen met het systeem van toeslagen en tegemoetkomingen.  Nu de koopkracht niet stijgt, raadt het Nibud iedereen aan om voorzichtig met geld om te springen en hulp te vragen als je er met je geldzaken niet uit komt. Het Nibud  heeft voor 117 voorbeeldhuishoudens de koopkracht berekend. Die zijn hier te vinden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in