Wat is er per 1 juli veranderd?

0
654

Om de pijn van de gestegen gas- en stroomrekening iets te verzachten, verlaagt het kabinet per 1 juli 2022 de belasting (btw) op energie.

Hierdoor betalen we over aardgas, elektriciteit en stadsverwarming geen 21 procent belasting, maar 9 procent. Gemiddeld betalen huishoudens dit jaar zo’n 140 euro minder aan btw. De maatregel duurt tot eind van dit jaar.

Om de pret te drukken, verhogen sommige energiebedrijven hun ‘variabele tarieven’ per 1 juli, omdat ook hun kosten zijn gestegen. Essent verhoogt de variabele tarieven met gemiddeld  49 euro per maand. Sinds 1 januari zijn de prijzen overigens al met gemiddeld 20 euro per maand gestegen. Het is nog niet duidelijk wat andere energiebedrijven gaan doen.

Compensatie

Het kabinet heeft ook besloten de speciale belasting op energie te verlagen. Een gemiddeld huishoudens krijgt daardoor in totaal zo’n 565 euro korting per jaar. En voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra compensatie van 800 euro per jaar. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen die automatisch, anderen met een laag inkomen moeten die compensatie bij hun gemeente aanvragen.

Rookmelder

Vanaf 1 juli moet er ook op iedere verdieping een rookmelder hangen. Sinds 2003 was dit al verplicht voor nieuwbouwwoningen. In huurhuizen moet de verhuurder voor een rookmelder zorgen.

Huurverhoging

Ieder jaar mogen verhuurders de huur op 1 juli verhogen. Voor huurders van een woning in de vrije sector betekent dat een verhoging van maximaal 3,3 procent, huur je een sociale huurwoning dan stijgt je huur maximaal met 2,3 procent omhoog. De huurtoeslag stijgt overigens ook.

Minimumloon

Goed nieuws is ook dat het minimumloon per 1 juli ook iets omhoog gaat en voortaan 1756,20 per maand bedraagt voor iedereen van 21 jaar en ouder. Dat is 31,20 euro méér dan op 1 januari 2022.
Verschillende uitkeringen, zoals AOW, bijstand en Wajong gaan ook iets omhoog, omdat ze aan het minimumloon zijn gekoppeld.

Kinderbijslag

De kinderbijslag stijgt met een bedrag tussen de € 18,62 en € 26,60 per kwartaal, om uiteindelijk op € 249,31 en € 356,16 per kwartaal uit te komen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. De eerste verhoging wordt overigens pas in oktober uitgekeerd, omdat de bijslag na afloop van het kwartaal wordt betaald.

Bieb

Tot slot kan iedereen tot en met 17 jaar voortaan gratis lid worden van de bibliotheek. De overheid wil daarmee het lezen onder de jeugd stimuleren. In Amsterdam gold deze maatregel overigens al.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in