Jaren lag Sportpark De Weeren er troosteloos bij, ver van de bewoonde wereld. Een piepjonge hockeyvereniging probeert het sportpark nu te recyclen. Met alleen jeugdleden tot 14 jaar.Een bijzonder project van ouders: AHC Noorderlicht.

Door Jaap de Groot

De eerste bonuspunten zijn al binnen als je bij De Weeren aan komt rijden. Tussen iets wat een parkeerterrein moet voorstellen en caravans van stadsnomaden, hangt een spandoek: ‘Welkom bij AHC Noorderlicht’ Met daaronder de tekst: ‘Hockey voor iedereen.’ Dat laatste is precies de kern van deze ruim drie jaar oude hockeyclub.

De vereniging vloeit voort uit een initiatief van een twintigtal ouders waarvan de kinderen allemaal op wachtlijsten bij Amsterdamse hockeyclubs stonden. Omdat de gemeente zoekende was naar nieuwe sportclubs, die een integraal onderdeel moesten worden van de gebiedsontwikkeling in Noord en Zuidoost, werden de ouders uitgenodigd voor een gesprek, waar ook hockeybond en de Hockey Foundation bij aanschoven.

Lang verhaal kort, het leidde in december 2018 tot de oprichting van AHC Noorderlicht, met op dat moment 20 piepjonge leden. Inmiddels hebben zich 75 leden aangemeld en spelen er drie meisjesteams en een jongens-elftal in de competitie. Nog belangrijker, op 22 april opende sportwethouder Simone Kukenheim twee kunstgrasvelden en zijn de ouders erin geslaagd om het vervallen beheerderhuisje te verbouwen tot een fraaie kantine, met twee kleedruimtes.

Dat is de imponerende buitenkant van de club, toch maakt vooral de inhoud het verschil met de klassieke hockeycultuur. AHC Noorderlicht heeft zich namelijk tot doel gesteld om van hockey een echte volkssport te maken. Dus is de contributie lager dan waar ook in Amsterdam en voor wie het nog te duur is, wordt dankzij de samenwerking met de Stadspas en Jeugdfonds Sport het probleem alsnog getackled. Aldus konden een twintigtal kinderen toch lid worden.

Een trotse Laura van Helvert, één van de oprichters: “AHC Noorderlicht is een maatschappelijk betrokken en inclusieve hockeyclub. Onze kernwaarden zijn: positiviteit, gelijke kansen, duurzaamheid en groei. Iedere beslissing die het bestuur neemt wordt getoetst aan deze vier kernwaarden.”

Wie de doelstelling van de vereniging doorneemt en luistert naar het relaas van iemand als Laura van Helvert, voelt de sociaal maatschappelijke betrokkenheid ervan afspatten. Inmiddels hockeyen in Amsterdam-Noord kinderen met roots in Amsterdam, Marokko, Suriname, Turkije en Jemen. Zodra ze lid worden krijgen ze via de Hockey Foundation gratis schoenen, een bitje, scheenbeschermers en een stick.

Intussen zijn Laura van Helvert en haar man en medebestuurslid Matthijs van Helvert druk doende om ook alle ‘nieuwe’ ouders zo snel mogelijk bij de club te betrekken. “Dat proces loopt echt geweldig. De ene bakt cake en de ander regelt koffie, die we allemaal in onze kantine kunnen verkopen. Of er worden fruit en hapjes geregeld, waarbij iedereen dat vanuit z’n eigen cultuur invult. Zo kijken we of we een keer het Offerfeest op ons complex kunnen organiseren. Dat zou wat zijn; het eerste Offerfeest bij een hockeyclub!”

Geen wachtlijsten

Kortom, AHC Noorderlicht is druk doende een kloppend hart van Noord te worden. Vandaar dat naast het hockey ook een begin is gemaakt met buurtactiviteiten. Laura van Helvert: “Bij onder andere basisschool De Vijf Sterren, die aan de andere kant van het viaductje onder de Ring ligt, organiseren we naschoolse activiteiten op het schoolplein. Ook daarin vervult de Hockey Foundation een fantastische rol.”

Zo kan het gebeuren dat een sport, waar in bepaalde delen van Amsterdam nauwelijks belangstelling voor was, langzaam maar zeker de gemeenschap binnensluipt. Laura van Helvert: “Essentieel is dat iedereen gelijke kansen krijgt. Dus geen wachtlijsten en vooral laten merken dat we samen één club vormen. Een vereniging met goede normen en waarden. Het samenspelen en het plezier daarin staan voorop. Zowel binnen als buiten het veld. Niet alleen de kinderen moeten zich prettig voelen binnen AHC Noorderlicht, ook hun ouders. Vooral in het begin communiceren we daar veel mee.” Dan lachend: “Mijn telefoonnummer is nu in heel Noord te vinden.”

De oprichtster laat niet na te benadrukken, dat zonder de warme samenwerking met de gemeente, KNHB en de Hockey Foundation de groei van de club nooit zo’n vlucht had kunnen nemen. Tegelijkertijd roemen de betrokken partijen ook het hoge bestuurlijke niveau van de jonge vereniging. Een blauwdruk voor de Hockey Foundation om binnen tien jaar in Nederland de doelstelling van dertig nieuwe verenigingen met 10.000 hockeyende kinderen te halen.

Naast AHC Noorderlicht in Noord is vanuit hetzelfde project in Zuidoost hockeyclub Amsterdam Dynamics opgericht. Gestart als sportbuurtclub op Cruyff Courts en actief op een eigen veld in het Bijlmersportpark. Net als bij AHC Noorderlicht lopen diversiteit en laagdrempeligheid als een rode draad door Amsterdam Dynamics. Dat in Noord nu een geweldig inspirerend voorbeeld heeft hoe je van niets altijd iets kunt maken.

Op basis van een begroting van slechts 20.000 euro en een imponerende teamspirit is AHC Noorderlicht dus bezig het bijna vergeten De Weeren weer tot leven te brengen. Iedere zaterdag zijn er wedstrijden, verzorgt international Hester van der Veld op woensdag een instuif clinic en kan er volop worden getraind. Wat voetbalclubs in deze volksbuurt niet is gelukt, wordt nu door hockeyende kinderen alsnog in gang gezet. Het zoveelste bewijs dat kan niet, niet bestaat.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in