‘Vóór de zomer reactie op Zwartboek Bijstand’

0
713

Aangemoedigd door de fractie van DENK liet wethouder Groot Wassink (GroenLinks) vorige week weten dat er nog voor de zomer een reactie komt van de gemeente op het door de Bijstandsbond opgestelde Zwartboek Bijstand.

Deze toezegging deed Groot Wassink in de vergadering van de raadscommissie WIO van woensdag 2 juni. In dat zwartboek staat onder meer dat het beleid van de gemeente met de zogenoemde cohortaanpak ‘leidt tot veel frustraties, angsten, woede en stress bij de bijstandsgerechtigden’. De cohortaanpak in de bijstand is onderdeel van het beleid om het aantal mensen in de bijstand te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022.

Werkbrigade

In de Werkbrigade is plaats voor 500 personen. Maar uit de zogenaamde ‘voorjaarsnota’ van de gemeente blijkt dat er maar iets meer dan 300 personen actief zijn. Dat moet beter, vonden alle partijen in de raadscommissie WIO. Ook wethouder Groot Wassink was niet tevreden. Om toch die 500 plaatsen te vullen, wordt de Werkbrigade ook opengesteld voor jongeren. ‘We moeten eind dit jaar weer op 500 brigadisten zitten’, aldus de wethouder.

Voedselbanken

Naast de officiële Voedselbank zijn er sinds de corona-crisis ongeveer zeventig informele voedselbanken in de stad. Deze voedselbanken krijgen tijdens de corona-crisis tijdelijk wat geld van de gemeente. Een van deze informele voedselbanken is de stichting Blije Buren met ongeveer 1.500 klanten verdeeld over de hele stad. Deze stichting hield bij de raadscommissie WIO een krachtig pleidooi voor een ‘structurele’ bijdrage aan hun werk. Maar daar voelde wethouder Moorman niet direct voor. De gemeente heeft tijdelijk geld beschikbaar gesteld voor al deze initiatieven tijdens de corona-crisis, maar hoe het met de financiering moet na de crisis, daar komt Moorman later deze maand nog op terug.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in