Beeld Erik Veld

Met een fluisterbootje door Laag Holland varen is zo gek nog niet. Dit groene en waterrijke gebied telt vele weilanden en wateren die een grote aantrekkingskracht hebben op weidevogels en watervogels. Een van de plekken hier is de Belmermeer, een droogmakerij bij Broek in Waterland, op slechts 8 kilometer en een half uur fietsen van Amsterdam-Noord. Deze plek is de opstapplaats voor de fluisterboot. Je kunt kiezen uit zeven routes, van een rondje Zuiderwoude (1,5 uur, 5,4 km), tot een groot rondje langs de dorpen Broek in Waterland, Monnickendam, Zuiderwoude en Holysloot (3,5 uur, 14,4 km) tot dagtochten van 21,6 km.

Voor de Bediening is geen ervaring vereist

De fluisterboot heeft een elektrische aanhangmotor en voor de bediening is geen ervaring vereist. In de boot liggen zitkussens en een vaarboom voor als we vast komen te zitten in ondiep water. Zwemvesten zijn waar nodig te leen. We krijgen een routekaart en kiezen het rondje Zuiderwoude en varen met de klok mee over de ringvaart van de Belmermeerpolder en slaan rechtsaf naar het Bozenmeertje.

© Erik Veld

Langs de waterkant staat het riet tot drie meter hoog. We sturen de boot er vlak langs en zien op een stengel de rietgors en verderop een fuut die wegschiet met haar jongen. Door het riet kijken we plotseling in de bakkes van een roodbonte Fries. Geen boerenkinkel, maar wel de kop van een rood gevlekte koe die ons goed in de gaten houdt.

We steken behendig het meertje over naar de noordoever, leggen aan bij een steiger en lunchen aan een picknicktafel. Voor zwemliefhebbers is dit een fraaie plek voor een plons in het water. Er staat vlakbij een groot groen bord in het water met pijlen richting Zuiderwoude en Broek in Waterland. Dat laatste dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en was in de zeventiende eeuw een renteniersdorp voor bemiddelde Amsterdammers. We varen verder via een nauw naar de Kerk Ae, een langgerekt meer en zien in de verte Zuiderwoude, dit historische dorp telt ruim 300 inwoners en circa 100 woningen.

© Erik Veld

We leggen aan voor de kerk van Zuiderwoude. Op de Aandammergouw 2 is op mooie dagen ijs en frisdrank te verkrijgen. We fluistervaren langzaam verder en loodsen onszelf onder een laag bruggetje door en gaan het Zwet op, een sloot die grenst aan de achtertuinen van de huizen van Zuiderwoude. In de sloot zijn talloze waterlelies te zien.

We passeren nog twee bruggetjes en buiten het dorp sturen we de boot soepel naar rechts de Zwaksloot op. In het rietland bespeuren we de zwanenbloem, waterweegbree, lisdodde en gele lis. Om die plantenpracht van zeer nabij te kunnen zien, varen we te dicht langs de kant en komen vast te zitten. De vaarboom biedt uitkomst. We duwen de stok in de bodem van het water, zetten af en in een mum van tijd is de boot weer los.

we komen uit op een kreek, met aan de zuidoever het schilderachtige dorpje Holysloot

© Erik Veld

We zouden graag een van de zijsloten bevaren, diep de rimboe in. Maar dat is te riskant, het water is er te ondiep en we lopen het risico vast te lopen op een oude dam die net onder de waterspiegel ligt. Verderop in het open veld zien we een zeldzaam beeld van een zwarte kraai op de rug van een schaap. We bukken nog een keer voor een laag bruggetje en komen uit op de Holysloter Die, een kreek met aan de zuidoever het schilderachtige dorpje Holysloot, behorende tot de gemeente Amsterdam.

Het laatste gedeelte van onze vaartocht gaat over een naamloze sloot. We zetten voet aan land en zijn vastbesloten ooit nog eens terug te komen.

Fluisterboot Broeker Bootverhuur, Belmerneer 5, Broek in Waterland

Voor meer informatie en reserveringen kijk op www.fluisterbootvaren.nl of bel 06 3752 5640

MUG-lezers met Stadspas-met-groene-stip krijgen op doordeweekse dagen 25 procent korting in de periode juli, augustus en september. Stuur een mail met reserveringswens + foto van je Stadspas-met-groene-stip naar info@broekerbootverhuur.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in