Beeld Erik Veld

De hotdogverkoper bereidt zich voor op een drukke dag op het stadsstrand. Kinderen spelen in het water en verderop ligt een paar tieners te zonnen. Het is warm en er hangt geen wolkje in de lucht, oftewel dé perfecte dag om de koelte op te zoeken in het water van de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West.

Het is begin van de middag. Er zitten ouders, kinderen en jongeren op het strandje. Een oudere vrouw met een badmuts trekt even snel een baantje, de kinderen naast haar hebben waterpret terwijl hun ouders eindelijk ongestoord een boek kunnen lezen.

De gemeentelijke hosts houden iedereen goed in de gaten

De gemeentelijke hosts Jessie en Simone houden iedereen goed in de gaten. “We zijn een soort sociale controle en letten erop dat mensen zich gedragen. Als iemand afval laat liggen of veel lawaai maakt, zeggen we er iets van. Het is niet de bedoeling dat omwonenden van het strandje overlast ondervinden van de strandgasten”, vertelt Simone.

De hosts maken foto’s van afval dat blijft liggen en geven dat door aan de gemeente waarna het wordt opgeruimd. “Zo houden we het strand schoon.” De hosts zitten van 13.00 tot 19.00 uur op het strand en genieten tegelijkertijd van het lekkere weer. “Dat is geweldig”, zegt Jessie.

Het is gezellig en ideaal voor gezinnen

Mohammed en Otoman zijn goede vrienden, die met hun kinderen een dagje naar de Sloterplas zijn gekomen.  “We komen hier vaker, het is gezellig en ideaal voor gezinnen. Er zijn veel kinderen dus er is altijd iemand om mee te spelen, onze kids vinden dat hartstikke leuk.” Hun kinderen spetteren erop los. Mohammed heeft nog niet gezwommen. “Ik moet nog gaan, ik heb al gevoeld met mijn voeten en het is lekker warm. Straks ga ik een duik nemen.” Otoman moet lachen. “Ik vind het nog veel te koud om te zwemmen.”

Iets verderop ligt een groepje jongeren te zonnen in het zand. Ze komen helemaal uit Gent en zijn lekker een weekendje in Amsterdam. Het is de eerste keer dat ze zwemmen in de Sloterplas. “De strandjes in Amsterdam zijn veel beter dan de zwemplekken in Gent. Zoiets als de Sloterplas is bij ons niet zo makkelijk te vinden, want de plekken waar je kunt zwemmen zijn vaak vuil”, vertelt Liesbeth.

Ze hebben inmiddels allemaal een duik genomen. Fien: “De temperatuur viel wel mee. Het voelde verfrissend en eenmaal op je handdoek droog je snel.”

Zandstrandjes

Zwemmen, zonnen en spelen op het stadsstrand (voor alle leeftijden). Neem je zwemkleding, badhanddoek, speelgoed en niet te vergeten je zonnebrandcrème mee en bezoek een van de Amsterdamse stadsstranden waar je gratis kunt genieten van het zomerse weer. De volgende stadsstranden zijn heuse zandstrandjes:

• Stadsstrand De Nieuwe Meer, aan de noordoever van de De Nieuwe Meer (lijn 2, halte Centrum Nieuw Sloten / Belgiëplein, circa 15 minuten lopen)

• Stadsstrand Gaasperplas, aan de zuidoever van de Gaasperplas (eindpunt metrolijn 50 Gein, 15 minuten lopen)

• Stadsstrand Ouderkerkerplas, aan de noordoever van de Ouderkerkerplas (met de fiets, tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam Zuidoost)

• Stadsstrand Sloterplas, aan de noordoever van de Sloterplas (vlakbij eindpunt lijn 7 Sloterpark)

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in