Tekst Marianne Goet | Beeld Sandra Hoogeboom

Langs de spoorlijn klinkt het geluid van kettingzagen. Mannen in werkkleding snoeien de grote heesters. Alle takken worden verzameld. “Dat is voor de takkenril, een soort houten wal. Een mooie schuilplaats voor egels, vogels en insecten”, vertelt Axel. Hij is voorman bij Pantar en met zijn team pakt hij in opdracht van de gemeente dit stuk groen in Amsterdam-Oost aan. Hasan knipt met een snoeischaar de takken in stukken en legt ze op de takkenril. Sinds een jaar werkt hij in de groenvoorziening. Via een arbeidsfit traject voor statushouders kon hij snel doorstromen naar een betaalde baan bij Pantar.

Certificaten

Bij Pantar leerde Hasan de basis van werken in het groen en haalde hij het certificaat bosmaaien. Hij probeert nu het VCA-certificaat te halen voor veilig en gezond werken. “Dat is best lastig door de taal, maar ik had wel de hoogste score van de groep”, zegt hij lachend.

Elke week gaat hij naar het Wellant College, daar volgt hij een groenopleiding. Vol trots laat hij foto’s zien van een mooi aangelegd perk. ‘Kijk, hier hebben we meer dan 800 planten gepoot.’

Plantennamen

Axel vertelt hoe Hasan graag nieuwe dingen wil leren. “Hij is enthousiast. Als de grasmaaier op de wagen staat dan is hij er als eerste bij. Ook vraagt hij me altijd naar de Nederlandse namen van planten. Ik heb hem uitgelegd dat hoe meer vaardigheden hij leert, hoe leuker zijn werk zal worden.” Hasan vindt het samen met collega’s buiten werken erg leuk. “Mensen in de buurt zijn ook positief; ‘hé meneer, goed bezig’, roepen ze of ik krijg een high five. Werk is belangrijk voor mij. Zonder werk heb ik geen huis. Ik wil zelf mijn huis kunnen betalen en geld sparen voor mijn familie. Thuis zitten is niet goed.”

Dat zegt hij ook tegen mensen die geen werk kunnen vinden. “Ga om je heen kijken en vragen naar mogelijkheden, via de gemeente en Pantar. Vragen kost niks, maar eten kost geld.”

Axel gaat ondertussen door met het verjongen van de heesters en Hasan gaat weer aan de slag met de takken. Er moet nog een flink stuk worden gesnoeid deze week.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in