‘Via een krant kunnen kinderen zich laten horen’

Imane Valk (13 jaar) is Amsterdammertje van het Jaar 2020. Ze zet zich op allerlei manieren in voor kinderrechten. Haar droom is om de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden.

0
1041

Sinds ze Amsterdammertje van het Jaar is, is ze “lekker druk”, vertelt ze. Ze heeft een vol schema met overdag school en ze gaat na de zomervakantie naar de tweede klas van het Gymnasium. ’s Avonds doet ze aan karate, dat ze op internationaal niveau beoefent. Daarnaast vindt ze tijd voor Jong Plein ’40-’45, dat ze zelf oprichtte. Met dit initiatief wil Imane zorgen dat kinderen mee kunnen beslissen over de toekomst van hun buurt. “We praten over middelbare schooladviezen, zodat kinderen gelijke kansen krijgen. Ook organiseren we allerlei acties, zoals plastic prikken.” In 2020 was ze ook jongerenambassadeur buurtbudgetten voor Geuzenveld/Slotermeer. “Kinderen horen bij de samenleving, dus het is belangrijk dat wij onze stem laten horen.”

Laatst deed Jong Plein ’40-’45 mee aan twee sessies dialoogtafels van de gemeente Amsterdam. Imane organiseerde de sessies samen met Stichting Discussiëren Kun Je Leren en ambtenaren van stadsdeel Nieuw-West. Hier konden kinderen hun mening geven over ‘het masterplan Nieuw-West’, een groot plan om Nieuw-West de komende twintig jaar te ontwikkelen. “Het is erg belangrijk om naar kinderen te luisteren, om niet alleen maar over hen te praten, maar echt met ons in gesprek te gaan. Daardoor leer je elkaar beter kennen en kun je samen tot oplossingen komen. We hebben gekeken naar wat er moet worden gedaan om het stadsdeel meer in zijn kracht te zetten.” De mensen van de alliantie van het masterplan zaten soms met grote ogen te kijken. “Zo van wow, het klopt eigenlijk wel wat de kinderen zeggen.” Over welke onderwerpen Imane dan praat? “Ik houd me vooral bezig met gelijke kansen. En ik ben tegen hokjesdenken, discriminatie en racisme.”

Imane is momenteel ook hoofdredacteur van een Amsterdamse kinderkrant, die vooral gaat over kinderrechten. “Ik heb de derde kinderperskaart van Nederland mogen ontvangen, dus dat is erg bijzonder. Met de perskaart wil ik kinderrechten op de kaart zetten en kinderen een stem geven.” De perskaart voor kinderen en de krant zijn een initiatief van ChildPress, een kinderperscentrum dat samenwerkt met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. “Een krant is ook een middel voor kinderen om zichzelf te laten horen.” Wanneer de krant precies verschijnt, is nog niet duidelijk. Als er meer bekend is, is dat te volgen op de website en Instagrampagina van ChildPress.

Kinderen uit arme gezinnen roept ze op om zich uit te spreken. “Je schaamt je misschien en je hoeft echt niet gelijk in gesprek te gaan met de wethouder. Je kunt ook eerst met vrienden praten of met een vertrouwenspersoon. Er zijn ook allerlei organisaties die je kunnen helpen, zoals Stichting Studiezalen, Young Amsterdam en Besmaa. Mensen staan echt open om naar je te luisteren.”

Als Imane minister-president zou zijn, zou ze zich inzetten voor gelijke kansen. Kinderen en jongeren wil ze stimuleren om hun stem te laten horen. Eigenlijk gaat het haar om een betere samenleving, waarbij ze de nadruk legt op samen. “Want we wonen samen op aarde, in een stad, in een wijk of in een buurt. Alleen al daarom moet iedereen gelijke kansen krijgen.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in