Actie: gratis ov-kaarten voor huishoudens met laag inkomen

1
1308

Openbaar vervoer is voor mensen met lage inkomens nauwelijks te betalen. Daarom kunnen huishoudens die het nodig hebben vanaf 8 mei gratis OV-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam op website gratis-ov.nl.

Een gezin kan maximaal 8 kaarten ontvangen waarmee je anderhalf uur kunt reizen. De OV-kaartjes voor tram, bus en metro zijn geldig in 14 gemeenten in Noord-Holland. Door de hogere energiekosten en hoge inflatie zijn de tarieven voor openbaar vervoer met 7,2 procent gestegen dit jaar ten opzichte van 2022. Omdat reizen met bus, metro of tram voor de laagste inkomens zo onmogelijk dreigt te worden, komt de Vervoerregio met deze tegemoetkoming, aldus een woordvoerder. De Vervoerregio maakte in november 5 miljoen euro vrij om nu 769.000 kaarten te verdelen, in samenwerking met GVB, EBS en Connexxion. Vanaf 8 mei zijn de kaarten aan te vragen via website gratis-ov.nl

“We zijn blij dat we nu deze gratis ov-kaarten kunnen uitdelen”, aldus bestuursvoorzitter van de Vervoerregio Melanie van der Horst. “Ik roep iedereen voor wie deze kaartjes zijn bedoeld op om ze te bestellen. Voor een broodnodige reis of gewoon een uitstapje met het gezin.”

Dat deze actie geen structurele oplossing biedt, beseft Van der Horst. “Maar ik hoop dat we hiermee toch een bijdrage kunnen leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Wij blijven er bij het Rijk op aandringen de btw op ov-kaartjes af te schaffen.

Zou het OV niet gratis kunnen zijn voor de laagste inkomens? “De Vervoerregio regelt onder andere het openbaar vervoer in de regio en in die rol kunnen wij vooral meedenken over en zorgen voor structureel lagere prijzen in het ov. Daarom verkennen we samen met vervoerders andere mogelijkheden, zoals een klimaatticket naar Duits voorbeeld, en speciaal voor de regio goedkopere ov-kaartjes voor langere afstanden. Met die maatregel zorgen we dat reizigers in de Vervoerregio meer betaalbaar op de plek van bestemming kunnen komen.”

Abdelhamid Idrissi, oprichter van Studiezalen, helpt als ambassadeur de Vervoerregio de kaarten te laten terechtkomen bij diegenen die ze het meest nodig hebben. Steeds meer mensen kunnen openbaar vervoer niet betalen, ziet ook hij. “Het is hartverscheurend hoe een alleenstaande moeder mij vorige week opbelde dat ze niet kan reizen naar Supermarkt FRIS, omdat ze geen kaartje kan betalen. Ze vertelde dat ze al maanden geen reisgeld kan betalen voor een sollicitatiegesprek en dit continu afzegt. Zoiets simpels als gratis ov-kaartjes kan haar hele leven positief veranderen.”

Ook Kenny Zschüschen, directeur van welzijnsorganisatie Venzo&Zwazoom is ambassadeur en helpt mee de kaartjes te verspreiden. “Het is een fantastische actie. Deze dure tijden raken ieder huishouden, maar vooral de mensen die het al financieel lastig hebben. De actie stelt gezinnen of alleenstaanden bijvoorbeeld in staat om weer een uitstapje te maken, dat kan verlichtend werken. Maar er moet ook gekeken worden naar structurele oplossingen. Reizen met het ov begint een luxe te worden voor bepaalde groepen, dat is schrijnend. Het ov zou bruikbaar moeten zijn voor iedereen. De btw verlagen is een idee, maar je kunt ook voor bepaalde doelgroepen op bepaalde tijden reizen helemaal gratis maken.”

De gratis-ov-kaarten actie is bedoeld voor huishoudens die van max. 130 procent van het minimum-inkomen leven. De kaartjes worden daarom vanaf begin mei ook verspreid via Voedselbanken aan degenen die een voedselpakket krijgen. Vanaf 8 mei kun je ze ook aanvragen via www.gratis-ov.nl. Op deze website kun je ook alle informatie lezen.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in