1-mei-mars voor betere lonen: ‘Ik moet kiezen tussen boodschappen of de tandarts’

0
588

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, organiseert FNV een mars naar het Martin Luther Kingpark in Zuidoost om actie te voeren voor “betere lonen, respect en rechtvaardigheid”. Ook niet-vakbondsleden zijn welkom.

“Ik kan niet van mijn inkomen leven, en ik werk 36 uur fulltime terwijl 28 tot 32 uur gangbaar is in de ouderenzorg”, zegt Roy Korbijn (29). Hij is net afgestudeerd als zorgmedewerker en werkt al twee jaar in een verpleegtehuis in Heerhugowaard, eerder werkte hij elf jaar als kok, vertelt hij. Korbijn is lid van vakbond FNV (“dat heb ik meegekregen van mijn opa, een fervent vakbondsman”) en wordt samen met zeven andere werkende armen geportretteerd in de documentaire Over Leven.

Oneerlijk

Die is gemaakt door het FNV “om kijkers ervan bewust te maken: de koek is oneerlijk verdeeld”, aldus Korbijn. “Ik heb hieraan meegewerkt omdat mensen niet meer kunnen overleven met het inkomen dat ze krijgen. Ik vind daar wat van. En ik heb daar zelf ook mee te maken. Ik moet kiezen tussen boodschappen doen of de tandartsrekening kunnen betalen, en nadenken over het kopen van een keertje chips voor op de bank als ik vrij ben.” Sinds de toegenomen inflatie betaal je voor een tas met 25 euro boodschappen nu 75 euro, voegt hij toe. Wat er moet gebeuren? “De lonen moeten omhoog.”

In de documentaire laat het FNV acht gewone, hardwerkende mensen aan het woord die niet kunnen rondkomen. “Ons doel is mensen zelf verhalen te laten vertellen en niet alleen verhalen te horen via degenen met geld en macht die aan de talkshowtafels zitten en toegang hebben tot Den Haag”, zegt campagnecoördinator Lieke Smits van FNV. “Wij vinden dat deze mensen een podium verdienen. Het is niet bijzonder als mensen 40 uur werken, trots zijn op hun werk en willen rondkomen, wel bijzonder zijn nu de omstandigheden en de strijdlust van deze mensen.”

Ook Korbijn wil zich inzetten voor betere werkcondities in de ouderenzorg. Collega’s in de zorg gaan gebukt onder de inkomens-crisis, ziet hij. “Dat is schrijnend, er wordt weinig over gesproken, mensen schamen zich. Ik denk: het overkomt me en vind dat ik erover moet praten. Als ik dat doe, dan gaan anderen er ook over praten en wordt het probleem beter zichtbaar.”

Dag van de Arbeid

De documentaire ging half maart in premiere in Amsterdam voor FNV-leden en wordt in april vertoond in vakbondshuizen door het land. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, organiseert FNV een mars naar het Martin Luther Kingpark in Zuidoost om actie te voeren voor “betere lonen, respect en rechtvaardigheid”. Ook niet-vakbondsleden zijn welkom. Roy Korbijn: “De vakbond was vroeger in mijn jeugd niet voor jongeren, deze huidige tijd laat zien dat juist nu de vakbond op komt voor ons allemaal. Ik roep iedereen op om 1 mei, samen met mij naar Amsterdam te komen.”

De documentaire Over Leven is op de manifestatie te zien en komt na 1 mei online.

Meer info: www.fnv.nl/1mei.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in