Verkwanselen beginselen kostte PvdA kop

0
1042

Van de PvdA, ooit de bakermat van de socialistische beweging, is nagenoeg niks over. Sommigen vinden dat de ondergang van de PvdA te wijten is aan het zogenoemde migrantenvraagstuk. Men bedoelt dan dat de samenleving en met name de PvdA zich meer zou hebben bekommerd om de nieuw­komers dan om de autochtone Nederlanders.

Natuurlijk is dat onzin. De Bijstandsbond heeft op het spreekuur nog nooit meegemaakt dat mensen met een kleurtje door de sociale dienst per definitie werden voorgetrokken bij een toekenning van een voorziening en dat blanke Nederlanders stelselmatig werden achtergesteld. Wat we wel meemaken is dat beide groepen naast de pot pissen, omdat voorzieningen zijn afgebroken. Nota bene door de PvdA.

Toch denken velen dat buitenlanders worden voorgetrokken. Rechtse partijen zoals LPF en PVV droegen er flink aan bij en werden electoraal beloond. De PvdA werd weggezet als de partij voor migranten en kreeg klappen. Dat miste zijn uitwerking niet.

We kennen allen het iconische beeld van een met Marokkanen theedrinkende Job Cohen. Trots dat de PvdA was! Maar toen de rechtse media die foto steeds inzetten om de PvdA weg te zetten als knuffelpartij voor allochtonen en electoraal winst uitbleef, knakte er iets in de PvdA. Men had het plots over kutmarokkanen.

De oorspronkelijke witte, blanke kiezer had de partij al de rug toegekeerd toen die de ideologische veren afschudde en de vrije markt omarmde. Nu verlieten ook de laatste allochtonen de partij.

Maar niet het onhandige optreden in het zogenoemde migrantenvraagstuk kostte de partij de kop. Nee, het feit dat de PvdA socialistische uitgangspunten verkwanselde en de vrije markt omarmde, heeft haar tot de rand van de afgrond gebracht. Want de vele verliezers van de vrije markt, autochtoon en allochtoon, kunnen nergens meer terecht. Zij keren de PvdA, ooit het schild voor minderbedeelden, de rug toe.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in