“Verhoging minimumloon: wat gaan mensen ervan merken?“

0
1417

Het minimumloon gaat ‘stapsgewijs’ 7,5 procent omhoog en wordt gekoppeld aan de uitkeringen zoals de bijstand, maar niet aan de AOW. Dat staat in het coalitieakkoord (VVD, D66, CDA, ChristenUnie).

Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud: “Goed dat het minimumloon omhoog gaat, daarmee wordt erkend dat het bestaansminimum omhoog moet. Goed is ook dat daarmee ook de uitkeringen stijgen. De vraag is nog wel in welk tempo, dat moet nog worden uitgewerkt. Hoe moeten we de uitvoering van die 7,5 procent-stijging straks zien? Als een reële stijging van het minimumloon zodat mensen het in de koopkracht merken of een percentage dat ongeacht de inflatie wordt neergezet. In dat laatste geval valt de stijging na vier jaar tegen.”

Vliegenthart is hoopvol over het coalitieakkoord: “Je ziet de veranderde tijdsgeest in het akkoord. De bestaanszekerheid wordt op een structurele manier verankerd. Dat staat in contrast met afgelopen jaren waarin zelfredzaamheid de boventoon voerde Positief dat de verstrekking van toeslagen wordt versimpeld. Door de kindertoeslagenaffaire wordt er op een andere manier naar gekeken. Ook positief dat het leenstelsel verdwijnt. Goed dat er aandacht komt voor financiële educatie. En het is goed nieuws dat de kostendelersnorm, voor mensen met een uitkering, tot 27 jaar wordt afgeschaft. Ik vraag me wel af hoe het straks zit met de kans op werk voor jongeren?”

Over de uitwerking van het coalitieakkoord zegt Vliegenhart: “We zitten in een moeilijke tijd met een hoge inflatie en een lockdown. Hoe krijgen we voor elkaar dat het akkoord goed wordt uitgevoerd? Het is een veelbelovende aanzet tot verandering, maar we zullen er op letten wat dat in praktijk betekent.”

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in