Kitty Jong (FNV): “Het minimumloon is veel te laag”

0
1550

Het minimumloon gaat ‘stapsgewijs’ 7,5 procent omhoog en wordt gekoppeld aan de uitkeringen zoals de bijstand, maar niet aan de AOW. Dat staat in het coalitieakkoord (VVD, D66, CDA, ChristenUnie). 7,5 Procent hoeveel is dat? Het lijkt veel maar dat betekent dat mensen met het minimumloon over vier jaar 80 cent bruto per uur meer verdienen, legt Kitty Jong van FNV uit.

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: “Ik ben blij dat is doorgedrongen dat het minimumloon omhoog moet en dat er een koppeling komt met de bijstand. Maar daarmee houdt het goede nieuws wat dit betreft op. Het minimumloon is veel en veel te laag. We willen dat die naar 14 euro per uur gaat, dat vonden we al vóór de hoge inflatie van de afgelopen maanden. Alle experts zeggen dat het minimumloon veel te weinig is om van rond te komen. Die verhoging in het akkoord is een schoffering van mensen die op het minimum zitten. Dat geldt ook voor het doorsnijden van de koppeling met de AOW. Gevolg daarvan is dat de pensioenpremie voor mensen op het minimumloon flink omhoog gaat. Mensen met een minimumloon gaan er in vier jaar tachtig cent bruto per uur op vooruit. Over vier jaar verdienen ze bijna €12,- bruto per uur. Die verhoging staat bijna gelijk aan de normale jaarlijkse indexering. Dat is echt veel te weinig.”

Kostendelersnorm

Jong ziet wel een paar andere lichtpuntjes: “Positief is de erkenning dat de flexibele arbeidsmarkt is doorgeschoten. We moeten nog wel zien hoe de uitwerking er uit gaat zien. Ook ben ik blij met de verruiming van het bijverdienen in de bijstand en het gedeeltelijk los laten van de kostendelersnorm tot 27 jaar. Wat ons betreft mag die er helemaal uit.”

Jong mist in het akkoord een visie: “We hebben een bestuurscultuur nodig waarbij is nagedacht over een goed sociaal vangnet. Ik had graag in het akkoord gelezen dat er wordt gestopt met snoeiharde sancties en dat de overheid meer vertrouwen heeft in burgers. De toon is niet echt empatisch. De armoedebestrijding in het akkoord is symptoombestrijding. Armoede bestrijdt je vooral door inkomens te verhogen. We leggen ons niet zomaar neer bij het coalitieakkoord en gaan door met actie voeren, voor die 14 euro bruto per uur en de koppeling met de AOW.”

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in