Inflatie gaat lichte stijging inkomen verpesten

0
1030
Werkenden en gepensioneerden zien hun inkomen dit jaar licht stijgen. Helaas is dat onvoldoende om goed te maken dat het geld minder waard wordt.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat salarisverwerker ADP naar de lonen doet, zoals samengevat in Het Parool. Mensen met een minimumloon gaan er netto 19 euro op vooruit, terwijl mensen met een modaal inkomen (2.932 euro per maand) er maar gemiddeld 9 euro per maand bij krijgen.

Aangezien het minimumloon iets stijgt, krijgen AOW’ers er ook iets bij: 18 euro per maand voor alleenstaanden en 13 euro per persoon voor gehuwden en samenwonenden.
Mensen met een aanvullend pensioen krijgen er voor het eerst in jaren weer wat bij. Wie een aanvullend pensioen van 500 euro bruto in de maand ontvangt, gaat er 1,35 euro netto op vooruit.

Al die lichte inkomensstijgingen lijken goed nieuws, ware het niet dat de verwachte inflatie (geld wordt minder waard als de prijzen stijgen) een hoop gaat verpesten. De verwachting is dat het geld 3 tot 5 procent minder waard gaat worden.

Ook voor werkenden geldt hetzelfde. Hun lonen zullen tussen de 0,36 en 1,19 procent stijgen. Aangezien alleen al de energiekosten dit jaar flink gaan stijgen, alhoewel de overheid heeft beloofd dat voor een deel te compenseren, zal die loonstijging hooguit de gestegen kosten van levensonderhoud iets dempen.

Jongeren en mensen die bruto minder dan 1.700 euro per maand verdienen gaan er zelfs gemiddeld drie euro per maand op achteruit, omdat zij minder arbeidskorting krijgen. Alleen als de vakbonden er in slagen de lonen in de CAO iets meer te laten stijgen, kan de schade beperkt worden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in