AMSTERDAM – Buurtbewoners leren elkaar kennen op de Buurtcamping van 12 tot en met 14 juli in vijf Amsterdamse parken. Bezitters van de Amsterdamse Stadspas krijgen korting.

“We zijn de buurtcamping in 2013 begonnen”, vertelt campingbeheerder Mariska van Zanten. “Er zijn inmiddels vijf buurtcampings: Flevopark, Rembrandtpark, Sloterpark, Noorderpark en Gaasperpark.” Ook in andere plaatsen zijn buurtcampings, vooral in de grote steden. Er waren vorig jaar in totaal 1.283 buurtkampeerders. Van Zanten: “De gedachte is dat je je buurtbewoners leert kennen en mensen met een laag inkomen kunnen voor weinig geld een weekend kamperen.”

De Buurtcamping wordt voor een weekend in een park opgebouwd. Van Zanten: “Er zijn toiletten en douches, er is een receptiewagen en soms is er zelfs een soort van campingwinkeltje, waar je sportspullen en spelletjes kunt lenen. We hopen dat mensen hun eigen tent meenemen, maar we hebben zonodig een aantal tenten voor mensen die dat niet kunnen betalen of die voor het eerst gaan kamperen. We horen graag van te voren of je een tent meeneemt.”

Vakantiegevoel

“De meeste mensen gaan na drie dagen met een vakantiegevoel naar huis”, zegt Van Zanten. “De eerste keer dat ik van de buurtcamping kwam, had ik de neiging om iedereen in mijn straat te groeten. Je ontmoet op de buurtcamping mensen die je normaal niet zou aanspreken.”

De meeste bezoekers bevalt het goed, zo blijkt uit de enquêtes die elk jaar worden gehouden. “Méér dan 80 procent van de bezoekers zegt dat ze volgend jaar wil terugkomen. Ze vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en om samen rond een kampvuur te zitten en te ontbijten.”

Aanwaaien

Behalve voor de kampeerders, is de buurtcamping overdag geopend voor mensen uit de buurt die aan activiteiten willen meedoen. “Het idee is dat je je eigen eten meeneemt en dat ruilt met de buren, zodat je makkelijk met elkaar in contact komt.”

De activiteiten verschillen per buurtcamping. Er is sport voor kinderen en je kunt onder begeleiding radio maken bij Radio Kom Kom Kommer, dat via Salto FM wordt uitgezonden. “Er is vaak de laatste avond bingo, of er komt een imker vertellen over zijn werk of er zijn workshops over opvoeden.”

Stadspas

Gezinnen met Stadspas betalen gemiddeld €22,50 voor twee volwassenen en twee kinderen. Naast een tent mag je een matje, een dekbed en een kussen meenemen. En je tandenborstel natuurlijk. Van Zanten: “Oh ja, neem ook je eigen bestek en bord mee, want we doen niet aan wegwerp plastic.”

Opgeven kan via de website https://debuurtcamping.nl/stad/amsterdam  Je kunt online betalen of contact afrekenen op de buurtcamping.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in