Van buurtwerk naar betaald werk

0
666

De gemeente wil ‘buurtwerk-banen’ ombouwen naar echte betaalde banen. De raadsleden Grooten (GroenLinks) en De Heer (PvdA) deden hiertoe de aanzet. Het worden een soort ‘Melkert-banen’, zegt de Bijstandsbond.

Raadsleden Grooten en De Heer kwamen afgelopen zomer met het initiatief om werk in buurthuizen om te bouwen tot echte banen. Aanleiding was een experiment in de Jan Maijenbuurt in Amsterdam-West. Daar is met succes een ‘Buurtbaan’ ingesteld waarbij doorstroming plaatsvond naar betaald werk. Beide raadsleden dachten aan 25 ‘buurtbanen’ onder de paraplu van de Werkbrigade. ‘Het doel van dit voorstel is om de Werkbrigade uit te breiden naar andere typen werk. Zo kunnen ook mensen die minder hebben met het werk in de openbare ruimte de mogelijkheid krijgen om aan het werk te gaan, of kan het bijvoorbeeld ingezet worden in belangrijke sectoren waar tekorten zijn. Zoals de zorg. De Buurtbaan zou wat GroenLinks en PvdA betreft goed passen onder de paraplu en budget van de Werkbrigade.’

Gesubsidieerde banen

Wethouder Groot Wassink (GroenLinks) heeft het initiatief van beide raadsleden omarmd. Maar hij wil niet dat deze buurtbanen via de Werkbrigade worden georganiseerd. De wethouder denkt dat deze buurtbanen beter buiten de Participatiewet en de Werkbrigade om kunnen bestaan. ‘Om organisaties in staat te stellen tot een tijdelijk dienstverband, dat van toegevoegde waarde is voor de buurt en de kandidaat helpt om door te stromen, en het bieden van de begeleiding die hierbij nodig is, denkt het college aan een subsidieregeling.’ Deze regeling moet nog wel nader worden uitgewerkt, schrijft de wethouder.

Melkert-banen?

Voorzitter Piet van der Lende van de Bijstandsbond is kritisch over deze aanpak van de gemeente. ‘De gedachten van de wethouder gaan uit naar een soort Melkertbaan-achtige constructie, waarbij op basis van een subsidieregeling mensen in dienst treden van een welzijns-buurt of zorgorganisatie.’ Veel is nog onduidelijk, zegt Van der Lende. ‘Over het loon wordt niet gesproken. Krijgen de buurtbaners gewoon de status van werknemer? Groot verschil met de Melkertbanen is wel, dat de buurtbanen slechts tijdelijk zijn.’ Vooral het tijdelijke karakter, vindt Van der Lende maar niets. ‘Groot nadeel van zo’n tijdelijk contract is natuurlijk dat de deelnemers al hun ziel en zaligheid in het werk steken en als de uitstroom dan niet lukt, wat dan? Je wordt dan op jezelf teruggeworpen in de bijstand met alle (psychische) gevolgen van dien.’

Gemeenteraad

Woensdagmorgen 2 december staat deze aanpak op de agenda van de commissie Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO). Er staan nog meer belangrijke zaken op deze agenda, met onder meer ‘Tegengaan Kansenongelijkheid’, de aanpak van armoede en de Armoedemonitor, een brief over ‘Schuldenrust’ en een tussenrapport over bijverdienen in de bijstand (‘Experiment met de bijstand’, met het voorstel van het college om aan alle mensen in de bijstand die parttime werken maximaal 200 euro per maand te geven als bijverdienpremie).

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in