Marjan Minnesma: “Nu ook harder inzetten op klimaat”

0
1020

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda, de stichting die eerder de klimaat-rechtszaak tegen de staat won en de overheid dwong tot CO2-reductie-maatregelen. Naast de coronacrisis is op dit moment ook de klimaatcrisis gaande, die moet volgens haar juist nu meer urgentie krijgen.

“De klimaatcrisis is een veel grotere crisis, maar veel mensen zijn zich er nog niet van bewust en de overheid ook niet. Ik vind het interessant om te zien dat we in een paar maanden vanwege de corona-crisis maatregelen kunnen nemen die iedereen voor onmogelijk hield, zoals het dichtgooien van scholen. Dat is precies wat we ook moeten doen voor het klimaat, nu en niet in tien jaar tijd. Als we nu veel geld gaan inzetten, laten we dat op een goede manier doen. Ik ben het eens met samenuitdecrisis dat je goed moet opletten hoe je de middelen verdeelt. Ik vind het ook wonderbaarlijk dat we accepteren dat veel mensen er niet op vooruit zijn gegaan, en andere partijen wel. Dat het niet eerlijk is verdeeld die zogenoemde economische groei.”

“Mensen realiseren zich nauwelijks wat klimaatverandering gaat betekenen. We zitten nu op 1 graad opwarming, we koersen aan het eind van de eeuw nog steeds af op 3 graden. Grote delen van de wereld worden dan onleefbaar, honderden miljoen mensen gaan dan op drift.”

Rutte

“Het kabinet denkt nog steeds dat we tot 2050 de tijd hebben, dan wil ze de uitstoot op nul hebben. Maar er moet een houding komen van: willen we het serieus onder de 1,5 graad opwarming houden, dan moeten we in tien jaar naar nul uitstoot en honderd procent duurzame energie. We moeten zoveel mogelijk van die kolen en gas af in tien jaar. Als we sneller overgaan op zon, wind en aardwarmte, levert dat ook veel banen op.”

“Ik zou willen dat Rutte, net als bij de coronacrisis, elke week op de bühne zou staan, en zou zeggen: deze klimaatverandering gaat deze eeuw helemaal uit de hand lopen, dit is ons plan, dit hebben we gedaan, we zijn goed bezig, ik hou jullie iedere week op de hoogte.”

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in