Toeslagenschandaal geen thema bij stembus

1
1116

De toeslagenaffaire heeft geen wezenlijke rol van betekenis gespeeld bij de verkiezingen. Ook al deden sommige partijen flink hun best dit thema prominent onder de aandacht te brengen van het kiezersvolk. Blijft de vraag natuurlijk, waarom eigenlijk niet? Een ingezonden brief in de Volkskrant van 6 februari geeft wat duidelijkheid hieromtrent. Annet Eeltink schrijft hierin dat veel ‘gewone burgers’ amper met de overheid te maken hebben en daardoor ook niet ontevreden zijn. Veel dingen zijn wel goed geregeld.

Zeer interessant wat zij zegt. Zij zegt eigenlijk, met mij gaat het goed, er wordt goed voor mij gezorgd, en de rest, tja, wat heb ik daarmee te maken. Niks toch! Dat is hun probleem en val mij daar niet mee lastig. Ik ben bang dat Annet met haar verhaal de stand van Nederland perfect weergeeft. Ieder voor zich. Niet meer in staat om enige empathie te voelen voor een ander.

Maar dat is nog niet alles. Annet gaat een stapje verder. Het vervolg van haar brief zal dat stapje verduidelijken; “Mijn partner en ik werken beiden ons hele werkzame leven fulltime, hebben een koophuis, betalen onze inkomsten-, vermogens- en gemeentelijke belastingen en ontvangen jaarlijks een klein stukje hypotheekrente­­aftrek. Verder hebben wij nooit toeslagen ontvangen en geen gebruikgemaakt van overheidsinstanties, zoals Jeugdzorg.”

Zij zet zichzelf neer als een gewoon hardwerkend persoon, die overal en voor alles belasting betaalt. En als ze al wat krijgt, zoals de hypotheekrenteaftrek, dan is dat een fooi. Zij mag alleen maar betalen. En krijgt hoegenaamd er niks voor terug van de overheid.

Door een beeld van zichzelf te schetsen als hardwerkend, belastingbetalend, die amper iets krijgt van de overheid, zet zij zich als het ware af tegen de slachtoffers van de kinderopvangaffaire. Die werken blijkbaar niet en zeker niet hard en fulltime, betalen nauwelijks belasting en ontvangen maar. Het zou mij niks verbazen dat zij zichzelf ziet als het werkelijke slachtoffer. De wereld op zijn kop.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Stoeptegels vallen uit de lucht. Het asfalt waar je met je dikke auto oprijdt wordt vast door kaboutertjes gemaakt, scholen groeien vanzelf, niets met de overheid te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in