Toch bijstand bij vastzitten in buitenland

AMSTERDAM Amsterdammers die door de corona-crisis in het buitenland zitten en niet terug kunnen komen, kunnen toch hun recht op bijstand behouden.

0
1418

Door de corona-crisis zitten 20.000 Nederlanders vast in het buitenland. Onder hen ook een aantal Amsterdamse bijstanders. Bij wijze van hoge uitzondering behouden zij toch hun recht op bijstand, heeft het college besloten.

Door de corona-crisis zitten ongeveer 20.000 Nederlanders vast in het buitenland, waaronder ook Amsterdammers. Enkelen zijn uitkeringsgerechtigd. Omdat volgens de beleidsregels van de bijstand een persoon maximaal vier weken in het buitenland mag verblijven, dreigt een aantal uitkeringsgerechtigden een terugvordering te krijgen van de gemeente Amsterdam. Dat was voor een aantal leden van de gemeenteraad (Taimounti, Ceder, Simons, El Ksaihi, Roosma, De Heer en Van Soest) aanleiding te vragen aan het college of hier wat aan zou kunnen doen.

Participatiewet

Hoewel het eigenlijk niet mag van de Participatiewet heeft het college toch besloten niet te zullen korten op de uitkering. “Gezien de zeer bijzondere situatie als gevolg van de uitbraak van Covid-19 heeft het college besloten dat tijdelijk de uitkering van Amsterdamse bijstandsgerechtigden die als gevolg van de uitbraak van Covid-19 niet kunnen terugkeren, niet wordt beëindigd.” Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo zal de gemeente na terugkomst van de betreffende Amsterdammers onderzoeken of, en zo ja op welke wijze, ze de rechtmatigheid van de uitkering moet herstellen.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in