Taskforce van 140 ambtenaren voor hulp aan zzp-ers

AMSTERDAM De Sociale Dienst werkt met 140 man aan de tienduizenden steun-aanvragen van zzp-ers.

0
677

Met opgeteld 140 ambtenaren gaat de Amsterdamse Sociale Dienst de bijna 37.000 aanvragen van zzp-ers aanpakken. Een deel van hen werkt thuis en een ander deel werkt vanuit een nieuwe locatie aan de Jan van Galenstraat.

Vrijdag 3 april was de laatste stand 36.640 aanvragen van zzp-ers die in aanmerking willen komen voor de Tozo: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Op donderdag 26 maart stond de teller nog op 18.500. Zo snel kan het gaan. Om al deze aanvragen goed te kunnen verwerken, heeft de gemeente 95 ambtenaren intern vrijgemaakt om deze toe te voegen aan de bestaande formatie van 45 ambtenaren. Ook de computersystemen moesten worden aangepast. Van de totaal 140 ambtenaren werkt een deel vanuit huis en een groter deel zit 1.5 meter van elkaar verwijderd in een zaal aan de Jan van Galenstraat.

Afwachten maar

Een van de meer dan 35.000 aanvragers is Frits, een kleine middenstander in de Amsterdamse binnenstad. Hij verkoopt zelfgemaakte kleding. Door de corona-crisis was hij gedwongen zijn winkel te sluiten en moest hij een uitkering aanvragen. Die aanvraag verloopt op zich goed, zegt Frits. “Na een week wachten ontving ik een aanvraagformulier voor de Tozo-regeling. Die heb ik ingevuld, met de kanttekening dat ik geen 100-procent uitkering wil, maar een aanvulling. Ik heb namelijk ook nog een parttime baantje.“ Na het invullen van het formulier kreeg Frits een bevestiging van de gemeente. “We proberen binnen 4 weken te beslissen over uw aanvraag. Omdat de regeling nog niet wettelijk is vastgesteld, kan het langer duren voordat u het besluit krijgt. U hoeft ons niet hierover te bellen.” Afwachten dus.

Bijstand en WW

Naast de vele zzp-ers die in de problemen zitten, groeit ook het aantal mensen dat gebruik wil maken van de ‘gewone’ bijstand. Het aantal aanvragen per week is explosief gegroeid van 318 naar 830 vorige week. Ook het aantal aanvragen voor de WW zal stijgen, is de verwachting, maar het UWV zegt nog geen cijfers beschikbaar te hebben. “Die maken we bekend op 16 april.”

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in