Studenten HvA volgen vier jaar lang 700 bijstanders

Meer dan de helft van de deelnemers aan het Amsterdamse Experiment met de Bijstand werkte al voordat ze aan het experiment begonnen. Dat en meer komt uit de ‘nulmeting’, de eerste resultaten van het onderzoek van HvA-studenten naar de effecten van het experiment, waarbij deelnemende bijstandsgerechtigden vier jaar lang mogen ‘bijverdienen’.

0
1554
Een paar dagen op de markt of in een winkel werken kan lonen, dankzij de vrijlating en soms meer via de premie in het Amsterdamse bijstandsexperiment (personen op de foto komen niet in het artikel voor). | @George Maas/Fotonova
(personen op de foto komen niet in het artikel voor). | @George Maas/Fotonova

AMSTERDAM – Ongeveer 5.000 bijstanders doen inmiddels mee aan het Amsterdams Experiment met de Bijstand. Zij mogen met werk vier jaar lang maximaal €200,- per maand verdienen naast hun bijstandsuitkering. Van deze groep worden 700 jaarlijks over hun ervaringen bevraagd door studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Uit een nulmeting van de HvA blijkt dat veel deelnemers al een baan hadden toen ze zich voor het experiment inschreven.

Amsterdam heeft een reeks projecten om mensen in de bijstand weer aan het werk te helpen. Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) heeft zelfs de ambitie om het aantal mensen in de bijstand terug te brengen van 40.000 nu naar 30.000 over vier jaar. Een van de manieren om dat te bereiken is het Experiment met de Bijstand, bedoeld om mensen te stimuleren om (parttime) te werken.

Wat doorgaans niet kan in de bijstand (Participatiewet), kunnen zij wel: tot vier jaar lang parttime werken en een deel van het zelfverdiende loon behouden, bovenop de uitkering. De gemeente keert tot 50 procent van het zelfverdiende loon, tot maximaal €200,- per maand eens in het half jaar uit in de vorm van een premie. Hoeveel ze daar echt van overhouden, is overigens nog wel punt van discussie.

Nulmeting afrond:

Omdat het een experiment is, laat de gemeente onderzoeken of het bijstanders echt stimuleert om nog actiever naar een baan te zoeken. Of is het alleen maar een leuke manier om wat bij te verdienen als bijstander? Ook wordt gekeken naar het wel en wee van de deelnemers. Daartoe is een representatieve groep van 700 deelnemers uitgekozen, die jaarlijks worden geïnterviewd.

Alle 700 deelnemers zijn inmiddels aan de hand van een lange vragenlijst één keer ‘face to face’ ondervraagd. Op 1 juli (2019) was de eerste fase van het onderzoek afgesloten en kon de zogeheten nulmeting worden gepresenteerd. Op dinsdag 18 juni werd deze in de OBA aan een gezelschap van bijstanders, klantmanagers en studenten gepresenteerd.

Een van de opvallendste zaken was dat meer dan de helft van de deelnemers aan het experiment al werk hadden. Dat gaat volgens de onderzoekers niet alleen om betaald werk. Het kan ook gaan om mantelzorg of vrijwilligerswerk. Onbetaald werk leidt natuurlijk niet tot premieopbouw binnen het experiment, want de premie is immers gebaseerd op zelf verdiend loon.

De carrièrewensen van de deelnemers die door de HvA zijn bevraagd, zijn bescheiden: hun ‘droombaan’ is veel een gewone baan. Eén van de proefpersonen wilde profvoetballer worden, maar de overgrote meerderheid vindt werken in de zorg of de schoonmaak en als taxichauffeur prima banen.

Drie groepen

Om goed te kunnen vaststellen wat het effect is van het experiment van tot €200,- extra bovenop de uitkering, zijn de 700 bijstanders ook nog eens opgedeeld in drie groepen: personen die extra aandacht krijgen van hun klantmanagers, een groep die dat helemaal niet krijgt (‘zelfregie’) en een groep personen die de standaardaanpak van de klantmanager krijgen. Na vier jaar moet duidelijk zijn wat wat het beste resultaat oplevert.

Afstuderen

De HvA gebruikt haar onderzoek ook om HRM-studenten (Human Resource Management oftewel ‘personeelswerk’, red.) op het onderwerp ‘bijstand’ te laten afstuderen. Drie studenten hebben elf bijstanders uit de groep van 700 langdurig gesproken. Twee van hun conclusies: door bijstanders een cursus of een leer-/werktraject te laten doorlopen is de kans op een baan verreweg het grootst. De tweede conclusie is dat de door hen geïnterviewde personen allemaal positief waren over de ondersteuning van hun klantmanager. Dat positieve beeld werd overigens niet door alle aanwezigen bij de onderzoekspresentatie in de OBA herkend, zo bleek uit het boegeroep uit de zaal.

Wat zijn uw ervaringen met het Experiment met de Bijstand?

MUG zoekt deelnemers (desgewenst anoniem) aan de ‘200-euro regeling’ om hen te vragen hoe het in de praktijk uitpakt: welke problemen komt een deelnemer tegen? Is het vinden van een baan nu makkelijker geworden? Of is die extra €200,- per maand juist aanleiding om langer in de bijstand te blijven? U kunt uw ervaring kwijt via het contactformulier op deze website, in het forum of onder kantoortijd telefonisch via 020-6077600.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in