Klussenteam helpt je uit de brand

Hetty Verduyn uit Amsterdam-Osdorp heeft reuma en een tuin met véél onkruid. Niet handig, dus schakelde ze Klussenteam Nieuw-West in.  Tekst Arnoud van Soest Beeld Sandra Hoogeboom

0
3881
Ronald de Vries en stagiair Robin (geknield) aan het werk | © Sandra Hoogeboom
Ronald de Vries en stagiair Robin (geknield) aan het werk | © Sandra Hoogeboom

Ronald de Vries (58) van Klussenteam Nieuw-West inspecteert de tuin van Hetty Verduyn (73). Tevreden stelt hij vast: “Nou, uw tuin is in ieder geval niet zo verwilderd als ik mij had voorgesteld.” Verduyn denkt daar anders over. Ze wijst op de brandnetels die haar rozen smoren. Sinds haar man 2,5 jaar geleden overleed, moet ze haar tuin alléén onderhouden. Bukken gaat niet meer. “Ik kom haast niet meer overeind.”

Haar zoon helpt haar wel eens maar die woont ver weg. Verduyn: “Hij zegt wel eens voor de grap: ‘Mam, laat die tuin toch asfalteren.’ Maar ik ben zó blij met die tuin.” Minder blij is ze met al dat onkruid, want dat rukt zó snel op. Via de buurtapp kwam ze achter het bestaan van het klussenteam. En zo komt het dat initiatiefnemer De Vries van Klussenteam Nieuw-West en stagiair Robin op een vrijdagmorgen in haar tuin staan.

Wilde wingerd

Verduyn wijst op de wilde wingerd. “Ja, mooie naam, hè, maar mooi dat ze wél mijn bloemen verstikken. Ik haal wel eens wat weg, maar je hebt je nog niet omgedraaid of het onkruid staat er alweer.” In één adem waarschuwt ze stagiair Robin, die al begonnen is wat zevenblad uit de grond te trekken. “Denk om je vingers, hoor.”

De Vries gaat aan de slag. “Ik heb een takkenschaar in de auto liggen, maar het meeste onkruid kunnen we er zo wel uit trekken.” Even later zijn de twee mannen druk aan het werk, terwijl Verduyn naar binnen gaat om koffie te zetten.

Bij de koffie vertelt De Vries dat zijn klussenteam inmiddels uit drie man en een stagiair bestaat. De Vries heeft vanwege hartproblemen al een tijdje geen reguliere baan. Maar stil zitten is niks voor hem. En aangezien hij redelijk handig is, vroeg welzijnsorganisatie Combiwel hem om een klussenteam voor de bewoners van Nieuw-West op te richten.

“We werken vooral voor ouderen en voor mensen met een Stadspas, dus met een laag inkomen. Het gaat meestal om klusjes die ze zelf niet kunnen doen, zoals het vervangen van kraanleertjes, het aanbrengen van steunbeugels, het ophangen van lampen of het opknappen van de tuin. Maar we doen ook grotere klussen zoals schilderen of behangen. Voor veel mensen is het te duur om daarvoor een bedrijf in te huren, want dan betaal je alleen al €60,- tot €80,- aan voorrijkosten.”

Warm onthaal

Klussenteam Nieuw-West bestaat twee jaar en de klussers krijgen vaak een warm onthaal. “We horen weleens: ‘Wat heerlijk dat jullie er zijn, want dan gaat eindelijk mijn lampie branden.’” Soms wijst De Vries mensen op activiteiten in het buurtcentrum. “Als ze dan zeggen: ‘Ja, maar ik kom het huis niet uit’, leg ik uit dat ze gebruik kunnen maken van wmo-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.) Dat loopt via de gemeente. Als het nodig is, breng ik ze ook nog naar het stadsloket. Daar is altijd wel een ambtenaar die hen aan een vervoerspasje kan helpen.”

Als Verduyns tuin van het meeste onkruid is ontdaan, vraagt De Vries of de fotograaf nog even de bedrijfsbus op de foto kan zetten. “Die hebben we te danken aan bedrijven die klaagden dat wij hun werk uit handen nemen. Dat is een beetje vreemd, want onze klanten hebben het geld niet eens om een loodgieter in te schakelen. Maar goed, ik heb een goed gesprek gehad met de belastingdienst, die ons als goede doelenbedrijf heeft geregistreerd. Officieel zijn we nu ondernemers en kunnen we een mooie bedrijfsbus leasen.” Maar de fotograaf vond de tuin van mevrouw Verduyn met twee hardwekkende klussers toch wat fotogenieker dan het busje.

Klussenteam Nieuw-West is alleen voor bewoners van Nieuw-West en bereikbaar op 06 266 77 380. Met Stadspas kosten klusjes €7,- per uur en zonder €8,50, exclusief 21% btw. Voorafgaand aan elke klus is er een gesprek en wordt er een kosteloze offerte gemaakt.

 

Betaalbare klussenhulp in Amsterdam

Een rondgang langs alle Amsterdamse stadsdelen leert dat naast Klussenteam Nieuw-West in Nieuw-West elk stadsdeel voor haar bewoners een of meer betaalbare klussendiensten heeft, behalve stadsdeel Centrum waar de klussenteams twee jaar geleden zijn wegbezuinigd.

In Noord organiseert welzijnsorganisatie Doras de Klushulp voor kleine klusjes zoals gordijnroetjes ophangen, lampen vervangen of de centrale verwarming ontluchten. Iedereen die dat zelf niet kan of geen klussers kent mag contact opnemen, vaak zijn het ouderen. Per klus betaal je een eigen bijdrage van €5,-, naast materiaalkosten en eventueel parkeergeld.
Klushulp in Noord: 020 751 06 27

West heeft sinds een jaar Voor Elkaar in West van welzijnsorganisatie Combiwel West en heeft vrijwilligers die kleine tuinklussen doen, lampen indraaien, een lekkende kraan repareren, een televisie aansluiten of een IKEA-kastje in elkaar zetten. “We helpen ouderen die zo’n klusje zelf niet kunnen doen, mensen met een handicap of met de Stadspas”, zegt Yvonne Liefhebber van Combiwel West. “Wanneer het snel moet, verwijzen we wel eens naar studentenbureaus zoals Studentenkarwei.”
Voor Elkaar in West: 020 684 25 52 (in de ochtend)

In Zuid bestaat de BelKlus voor senioren (67+) en gehandicapten. Hulp bij kleine klussen zoals een lamp verwisselen of een rookmelder plaatsen. De dienstverlening is meestal gratis, op materiaal- en parkeerkosten na.
BelKlus in Zuid: 020 647 10 89 (tussen 10.00-12.00 uur)
Voor Elkaar in Zuid: 020 679 44 41
Voor mensen in Buitenveldert is er de Algemene Hulpdienst ­Buitenveldert: 020 644 40 44.

Zuidoost heeft de klussendienst van Buurtwerkkamer Venserpolder en vervangt in Zuidoost kapotte lampen, repareert lekkende kranen en doet ook kleine tuinklusjes. De vrijwilligers doen dat voor mensen met weinig geld. Je betaalt alleen materiaalkosten.
Buurtwerkkamer Venserpolder in Zuidoost: 020 354 23 69 (vraag naar kluscoördinator André van Berkum).

In Oost kunnen ouderen die een eenvoudig klusje hebben Juul Felter bellen. Felter is vrijwillger bij Dynamo Oost. Hij berekent materiaalkosten en vraagt soms een kleine bijdrage.
Juul Felter: 06 384 224 40

Alle Amsterdammers kunnen terecht bij Burennetwerk, ­
(www.burennetwerk) dat bemiddelt tussen hulpvragers en vrijwiligers. Heb je een klusje in huis of in de tuin en ken je geen klussers? Neem dan contact op met de helpdesk: 020 623 97 71.

De helpdesk probeert binnen twee weken een vrijwilliger te vinden voor een kennismakingsgesprek. De klussen mogen niet langer dan een paar uren duren. Er zijn geen kosten aan verbonden, tenzij er bijvoorbeeld materiaalkosten moeten worden gemaakt.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in