Strengere Tozo-regels na 1 juni

0
1719

Vanaf 1 juni is de partnertoets verplicht voor zzp’ers die in aanmerking willen komen voor de Tozo-regeling. Anders dan bij de bijstand is er geen vermogenstoets.

Staatssecretaris Van Ark gaat de Tozo-regeling voor zzp’ers aanscherpen als de huidige regeling op 1 juni afloopt. Sinds 1 maart kunnen zzp’ers, die door de crisis in financiële problemen komen, een beroep doen op de zogenoemde ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’, oftewel Tozo. In de huidige regeling was er geen partnertoets en ook geen vermogenstoets. Dat gaat veranderen vanaf 1 juni, aldus het Financieele Dagblad.

Partnertoets

De invoering van de partnertoets is bedoeld om te garanderen dat alleen zzp’ers in ‘broodnood’ een beroep doen op de Tozo-regeling. Zzp’ers die na 1 juni in aanmerking willen komen voor de Tozo-regeling moeten verklaren dat hun partner onvoldoende inkomen heeft om op terug te vallen. Er is ook overwogen om een vermogenstoets in te voeren, zoals deze in de bijstand bestaat, maar daar is vanwege de complexiteit van afgezien, zegt wethouder Groot Wassink in het FD. “Heel veel zzp’ers verkeren nog steeds in acute inkomensnood. Wij hebben nu al 130 man extra ingezet en kunnen onze ruim 40.000 aanvragen daardoor net behappen.” Hij zou het ook een ‘hard gelag’ vinden om zzp’ers te dwingen hun huis te verkopen als zo’n vermogenstoets zou gelden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in