Snel inburgeren met goede taallessen

0
642

Kennis van de Nederlandse taal is voorwaarde voor snel en goed inburgeren, zei Wethouder Moorman (PvdA) in de raadscommissie WIO. Ook aan de orde: voedselbonnen en bijstand voor dak- en thuislozen.

Snel en goed inburgeren, dat is de wens van alle Amsterdamse raadsleden, zo bleek woensdag 17 februari tijdens de bespreking in de raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO). Taal is daarbij van het grootste belang. Er komt een nieuwe inburgeringswet en die geeft de gemeente meer regie, schrijft wethouder Moorman. Het gaat vooral om een betere beheersing van de Nederlandse taal. “We zoeken kwalitatief goede taalaanbieders die innovatief zijn en waarmee we in goede samenwerking inburgeringstrajecten op maat kunnen aanbieden. Zo zorgen we dat statushouders zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk taalniveau bereiken.” Mooie woorden, maar tot nu toe zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit de brief van de wethouder. “Een groot deel van de gezinsmigranten lukt het nu niet om de inburgering binnen de gestelde termijn te halen.” In aantallen: van de 6.030 gezinsmigranten moeten er 3.180 hun inburgeringsdiploma nog halen, oftewel iets meer dan de helft.

Voedselbonnen van AH

Bij de ‘informele’ voedselbanken worden voedselbonnen uitgedeeld door het Rode Kruis, gefinancierd door de gemeente uit een budget van 750.000 euro. Deze voedselbonnen kunnen alleen bij AH worden ingewisseld. Dat kan anders, vond raadslid Veldhuyzen (BIJ1) in de commissie WIO van woensdag 17 februari. “Kunnen die bonnen niet beter naar lokale middenstanders gaan dan naar een multinational als AH?” Wethouder Moorman was het ‘in principe’ wel eens met het raadslid, maar zag vooral praktische bezwaren. “Het gaat om een tijdelijke maatregel.” Er zijn inmiddels zeventig informele voedselbanken met maar liefst 24.000 klanten. Ter vergelijking: de ‘officiële’ Voedselbank heeft 4.500 Amsterdammers als klant op twaalf locaties. De gemeente verstrekt zelf geen voedsel. Dat laat ze over aan alle particuliere initiatieven, ondersteund door het Rode Kruis en vermogensfondsen zoals Human Aid Now.

Hogere bijstand voor dak- en thuislozen?

Wie dakloos is, krijgt een lagere bijstand. Recent is dat beleid van de gemeente met succes aangevochten bij de rechter: die dakloze krijgt voortaan 70 procent van het WSM (Wettelijk Sociaal Minimum) in plaats van 50 procent. Raadslid Veldhuyzen vroeg zich in de commissie WIO af of de wethouder die hogere uitkering niet voor alle daklozen kon regelen. Daar voelde wethouder Groot Wassink (GroenLinks) niets voor. “We hebben afgesproken eerst een pilot uit te voeren.” Even afwachten dus. Ook zou een dergelijke maatregel flink wat geld kosten, zei de wethouder nog tegen de commissie WIO.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in