Senioren met eigen huis in het nauw

Amsterdammers met eigen huis in geldproblemen door erfpachtwijziging

0
741

“Veel Amsterdammers komen in financiële problemen als gevolg van de grote wijziging in het erfpachtsysteem”, zegt Koen de Lange van Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam. “Het gaat veelal om gepensioneerde eigenaar-bewoners die niet begrijpen waar de veranderingen over gaan. Daarom doen ze geen aanvraag voor eeuwigdurend erfpacht.”

Die aanvraag moet voor 1 januari binnen zijn via de gemeentelijke website. Niet op tijd reageren, kan tienduizenden euro’s kosten. De Lange: “Het zijn mensen wiens bezit in stenen zit. Ze hebben niet de financiële middelen om een flinke erfpacht-verhoging te betalen.” Hij is boos over de deadline. “De gemeente loopt enorm achter met het verwerken van aanvragen, maar ze vragen wel aan de erfpachter om snel een beslissing te nemen.” Bijna alle grond buiten het centrum is van de gemeente en wordt uitgegeven in erfpacht voor een periode van meestal vijftig jaar. Daarna kan die erfpacht enorm stijgen en tot een flink hogere woonlasten leiden.

Het vorige college van burgemeester en wethouders besloot tot een eeuwigdurend erfpachtstelsel om tussentijdse wijzigingen in de erfpacht te voorkomen. Overstappers naar eeuwigdurend erfpacht krijgen een korting van 35 procent op het erfpachtbedrag. Eind vorige maand had pas eenderde van de 158.000 eigenaar-bewoners een aanvraag gedaan.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in