Jikker Reiber staat bij kunstwerk de Zuiderzeevis dat mensen bewust moet maken van plastic afval op het strand © Sandra Hoogeboom
Jikke Reiber bij de Zuiderzeevis © Sandra Hoogeboom

Logo fijn ding

Jikke Reiber (48) is een trotse IJburgse en moeder van drie kinderen. Ze doet vrijwilligerswerk voor de stichting Natuurlijk IJburg en het project IJburg Schoon. “Ik ben nogal idealistisch ingesteld en zet me graag in voor een betere buurt. IJburg bestaat nu ongeveer twintig jaar en is een plek zonder scheidslijnen. Koopwoningen en sociale woningbouw, alles staat hier door elkaar heen en dat is uniek.”

Toch is niet alles pais en vree aan het IJ. “Er zijn hier natuurlijk wel eens relletjes en opstootjes. En dan er is het probleem van de vervuiling. Het waait hier altijd hard: ‘IJburg waaiburg’, zeggen wij wel eens. Door die wind verdwijnt veel van het zwerfafval in het water.”

Het Fijn Ding van Jikke Reiber is een functioneel kunstwerk dat officieel De Afval-etende Zuiderzeevis van IJburg heet. “We wilden als IJburg Schoon iets aan het zwerfvuil in de wijken doen en de plastic soep in het water aanpakken, maar ook wat aan bewustwording doen. Op internet vonden we een plaatje van een strand in een ver land met een grote vis die was gemaakt van metaal en touw. Zoiets leek ons wel wat en toen hebben we contact opgenomen met Jan Broers, de smid van het Zuiderzeemuseum. Hij heeft de zuiderzeevis voor ons ontworpen. De vis is gebouwd door de firma Verhoef”

Giften

De afval-etende Zuiderzeevis is betaald met giften van ondernemers en bewoners van IJburg. Zijn ogen zijn gemaakt van omgesmolten koekenpannen en op zijn schubben staan de namen van de gulle gevers. Oorspronkelijk was het idee een Holle Bolle Gijs-concept, waarbij het binnenste van de vis ruimte bood aan ingezamelde zakken zwerfafval. Daar is inmiddels van afgestapt. “Er zijn tegenwoordig voldoende afvalbakken op het strand, al zijn we nog steeds niet helemaal tevreden over de plaatsing. Bezoekers moeten ver naar de bakken lopen, wat niet altijd gebeurt, zeker niet als je met handenvol badlakens en andere strandspullen loopt, en met drie jengelende kinderen.”

De Zuiderzeevis werd in 2019 feestelijk onthuld en heeft heel wat avonturen beleefd. “Er hoort een kar bij. Daarop hebben we hem door heel IJburg gesleept, naar allerlei evenementen. Tijdens een storm is de vis voor het Four Elements Hotel een keer in het water gewaaid en daarna door Waternet weer opgevist.”

Tegenwoordig heeft de vis een vast plekje gekregen op het strand van IJburg. “Ik vind de Zuiderzeevis natuurlijk prachtig. We hebben er allemaal leuke dingen mee gedaan en zijn er zelfs samen met de zeilschool mee op het water geweest. We hesen de vis op een vlot en gingen zo de wateren schoonmaken. Daarvoor moest de bovenste vin eraf, want anders kon hij niet onder de bruggen door. En onze Zuiderzeevis is natuurlijk ook gewoon erg mooi!”

De Afval-etende Zuiderzeevis is te zien op het stadsstrand van IJburg. Ouders en kinderen kunnen meedoen aan speelse opruimacties en daarmee prijzen winnen. Voor meer informatie en aanmelding: www.natuurlijkijburg.nl en de Facebook- en Instagrampagina’s van IJburg Schoon.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in