Registratie staat toekomst in de weg

0
5188

Mirjam had zoveel tegenslag dat ze in de wao is beland. Ze verloor een kind en haar zoon kampt met gedragsproblemen. Toch zet zij zich in voor anderen. Ze is vrijwilligster en bekommert zich om Harry, een dakloze vriend met psychische klachten.

Vanwege haar kwetsbare gezin kan ze hem geen onderdak bieden maar wel een briefadres zodat hij verzekerd is van een inkomen en goede administratie. In 2014 regelen ze het briefadres bij het Stadsloket. Later bloeit er iets moois op tussen de twee. Als Mirjams zoon in 2017 begeleid gaat wonen, besluiten ze te trouwen.

Omdat Mirjam weet dat dit gevolgen heeft voor haar uitkering meldt ze de wijziging bij het UWV. Tot haar schrik hoort ze dat ze het UWV €28.000 moet terugbetalen. Het Stadsloket blijkt in 2014 voor Harry geen post- maar een inschrijfadres te hebben aangemaakt. Mirjam vraagt de gemeente dit te corrigeren maar dat lukt niet. Wettelijk mag dat alleen als er aan de balie een fout is gemaakt. Dat is niet meer te achterhalen. Hoewel klachten over UWV bij de Nationale ombudsman thuishoren, vind ik de situatie zo schrijnend dat ik mijn UWV-contacten vraag mee te denken. Doordat het UWV de foutieve inschrijving pas in 2017 opmerkte, is de schuld onnodig hoog opgelopen. Het UWV is bereid uit te zoeken of Mirjam een deel van de schuld kan aflossen maar de wet verhindert hen de vordering in te trekken.

Dat kan alleen maar als de gemeentelijke basisregistratie niet klopt. Gelukkig vinden we in dezelfde wet een opening waarmee een uitzondering mogelijk is. Ambtenaren mogen de wet omzeilen als ze daardoor hun werk niet goed kunnen doen. Daarvoor is een gemeentelijke brief nodig. Dan zet het UWV de vordering stop. Mirjam en Harry zijn dolgelukkig want zonder deze financiële zorgen ziet hun toekomst er veel rooskleuriger uit.

Arre Zuurmond, Ombudsman Metropool Amsterdam. 
Bel 020-625 9999 of neem ­contact op via www.ombudsmanmetropool.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in