Overheidstaken worden handelswaar

0
1331

Zorgverzekeraars hebben met verve de rol op zich genomen van financiële hoeders van de nationale gezondheidszorg. Ze deinzen er zelfs niet voor terug complete ziekenhuizen failliet te laten gaan. Zij doen alsof zij alleen de kosten van de zorg beheersbaar houden. En de overheid vindt het uitstekend.

De zorg wordt hoofdzakelijk op drie manieren gefinancierd. Een deel wordt bijeengeharkt door de eigen bijdrages en het eigen risico van Ä385,- per jaar van mensen zelf, die hulpbehoeven. Het is nu nog een klein deel, maar de tendens is dat men steeds meer zelf moet betalen. Trouwens, wat heet klein, als je al een minimaal inkomen hebt.

Daarnaast heb je ook een inkomensafhankelijk deel. Dit deel wordt betaald via de belastingen, en premie-inhoudingen op je loon en vormt het grootste deel. Het derde deel bestaat, zoals u al vermoedde, uit een inkomensonafhankelijk deel. Dat is dus de premie voor uw ziektekostenpolis en die bedraagt, of je minimumlijder of multimiljonair bent zo’n 120 euro per maand. Tel hierbij ook op de premies voor eventueel aanvullende verzekeringen, die ook almaar duurder worden.

Maar ja, belasting betalen doe je voor alles en nog wat en dat sinds tijden. Dat hoort bij het dagelijkse leven. Het betalen van een premie voor een gezondheidspolis bestaat nog niet lang. -Bovendien is die premie exclusief bedoeld voor je ziektekosten. Dus, dan heb je ook de neiging te denken dat de zorgverzekeraar de eerst aangewezene is om de zorgkosten beheersbaar te houden.

Maar uit bovenstaand verhaal blijkt overduidelijk dat jij en de overheid via de belastingen het grootste deel van de zorgkosten voor hun rekening nemen. En dan doet de overheid net alsof ze niks meer te vertellen heeft over hoe de gezondheidszorg moet zijn ingericht. Onzin dus! Dit past precies in het neoliberalisme. Klassieke overheidstaken, of het nu zorg of volkshuisvesting betreft, en die kostenneutraal werden uitgevoerd, overdragen aan markt-partijen, die er flink aan willen verdienen.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in