Shaffy’s Impro Jazz Club is een avondje ontspannen luisteren naar muziek in café MidWest in Amsterdam-West. De muzikale vrienden van Ramses Shaffy en muzikanten die door hem geïnspireerd zijn geraakt geven acte de présence en improviseren onder andere op zijn liedjes. De avond is een ode aan Shaffy. Zijn bezieling word geroemd, een inspiratiebron voor velen. Musici van alle leeftijden vullen de avond met jazz, blues, kleinkunst en chansons, niet alleen werk van Ramses Shaffy.

Organisatoren Bernadette van Zevenhuizen en Carmen Sars: “We hopen een sprankje van Shaffy’s bezieling levend te houden. Zijn liedjes liet hij zwerven om weer gehoord te worden. Daarom mogen op deze avonden een aantal van zijn liedjes zeker niet ontbreken.”

De betekenis van Ramses Shaffy voor het Nederlandse lied is van onschatbare waarde; met niet mis te verstane teksten en trefzekere composities heeft hij het Nederlandse lied ontdaan van zijn truttigheid en daarmee de 20ste eeuw binnengetrokken.

De Shaffy’s Impro Jazz Club komt voort uit de voorstelling Aangeraakt door Liefde, die nog steeds wordt gespeeld in de sociëteit van het Ramses Shaffy Huis. De improvisaties die hier onderdeel van waren, vroegen om een eigen leven. Dat eigen leven krijgen ze nu hier in West. Het Ramses Shaffy Huis zelf is een plek waar kunstenaars van alle leeftijden wonen en werken. Dat is daarmee niet de meest geschikte locatie om, zoals bij improvisatieavonden hoort, tot laat in de avond muziek te laten klinken.

De oplossing werd gevonden in café MidWest, een sociale onderneming die zalen en werkplekken verhuurt. De ruimte is ook gezegend met een gezellige bar en een podium. Van Zevenhuizen: “Ik kreeg zo’n blij gevoel van de improvisatiesessies die tijdens de avonden in het Ramses Shaffy Huis ontstonden. Dat stond me altijd voor ogen. En als ik een blij gevoel krijg, krijgen andere mensen dat ook.”

Als je een aantal musici bij elkaar zet, gebeurt er iets spannends. Ze hebben een eigen taal, ze snappen elkaar, aldus Zevenhuizen. Ze legt uit: “Berenice van Leer, dochter van fluitist Thijs van Leer, komt op het podium. De trombonist begint mee te spelen en zo gaat het door. Het is niet te regisseren, het gebeurt gewoon.” Sars valt haar bij: “Het is pure magie.”

“Om zoiets te laten ontstaan is wel een fundament nodig”, vertelt Sars. “Er is een line up van bekende artiesten. Er zijn afspraken om bepaalde nummers, zoals Laat me, Sammy van Shaffy en Laat Maar van Theo Nijland te spelen voor een mooi begin van de avond. Het is de bedoeling dat het publiek begrijpt dat ze mee kunnen doen. De improvisatie komt vanuit de muzikanten en ook uit het publiek.”

“Er is behoefte aan dergelijke avonden”, meent Sars. “Amsterdam is er klaar voor. We krijgen hier de kans om dit te doen. De avond moet groeien tot iets waar het publiek naar uitkijkt, ze moeten denken ‘we zijn klaar met werken en we gaan vanavond even fijn onderuit met een wijntje en muziek, of zelfs lekker mee jammen’. Dat gevoel!”, vertelt ze enthousiast.

“Een avond voor iedereen, voor alle leeftijden!” Iedereen kan hier zijn muzikaliteit de vrije loop laten. Vandaar de naam Shaffy’s Impro Jazz Club. Sars: “Komt allen en neem je instrument mee!”

Shaffy’s Impro Jazz Club zit in Café MidWest, op Cabralstraat 1, Amsterdam. Elke eerste vrijdagavond van de maand. Toegangsprijs: 10,-

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in