PvdA wint de raadsverkiezingen

AMSTERDAM Klinkende winst voor de PvdA in Amsterdam.

0
910

Niet iedereen zag het aankomen, maar na jarenlang in een vrije val te zijn geraakt, is de Amsterdamse PvdA weer de grootste partij in Amsterdam.

Of het lag aan de gedreven lijsttrekker Marjolein Moorman, die nu nog wethouder onderwijs, armoede en schuldhulp is, of dat de kiezer vond dat de sociaal-democraten lang genoeg in het strafbankje hebben gezeten, is nog niet duidelijk, maar de PvdA behaalde bij de recente gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 een klinkende overwinning.

Met 83 procent van de stemmen geteld, sprong de partij van vijf naar negen zetels en werd zo de grootste partij in de hoofdstad. En daarmee, zo meldt stadskrant Het Parool is Amsterdam weer een rood bolwerk geworden.

GroenLinks dat tot nu toe de grootste partij was, zakte van tien naar acht zetels. En daar zijn ze bij GroenLinks niet rouwig om, omdat de partij eerst op een groter verlies afstevende.

Bij1 en Volt winnen

In Amsterdam zijn 45 zetels te verdelen. Coalitiepartijen D66 en SP leverden beiden een raadszetel in en gingen naar respectievelijk 7 en 2 zetels. Bij1 won echter flink en kreeg er twee zetels bij, zodat ze nu met drie mensen de raad in komen.

De VVD zakte iets, van zes naar vijf zetels, Partij voor de Dieren blijft op drie zetels staan, Denk en SP leveren allebei een zetel in. Ze hebben er nu allebei twee.

Het CDA van ‘beste raadslid’ Diederik Boomsma lijkt met èèn zetel voor de stad behouden, maar zoals het er nu naar uitziet verdwijnen Partij van de Ouderen en ChristenUnie uit de gemeenteraad.

Nieuwkomers zijn Volt (2 zetels) en Ja21 (2 zetels). Ja21 is de partij van Annabel Nanninga, die de Amsterdamse gemeenteraad in 2018 binnenkwam op de vleugels van Forum voor Democratie, maar later uit die partij stapte en met Joost Eerdmans een nieuwe partij begon. Forum voor Democratie leverde in de hoofdstad twee zetels in en heeft er nu nog één.

Lage opkomst

Overigens was de opkomst in Amsterdam nog nooit zo laag. Volgens voorlopige cijfers ging maar 46 procent van de Amsterdammers stemmen. Het gaat hier overigens om voorlopige cijfers. Maandag wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.
GroenLinks, D66 en PvdA, die nu al samen de stad besturen, kunnen in principe met elkaar verder, omdat ze samen 24 zetels hebben. Dat is voldoende voor een meerderheid.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in