Proef met simpelere verrekening inkomsten

AMSTERDAM - Gemeente doet proef met duidelijkere verrekening van inkomsten in bijstand.

0
1039
De gemeente Amsterdam gaat een proef doen om de inkomsten van mensen met een uitkering nauwkeuriger en klantvriendelijker te berekenen.
Afgelopen jaar kreeg 6,24 procent van de Amsterdammers in de bijstand loon uit werk. De gemeente stimuleert dat. Een parttime baan kan een belangrijke opstap zijn naar werk dat genoeg oplevert zodat je geen uitkering meer nodig hebt. Maar door ons complexe sociale stelsel kan het verrekenen van inkomsten met je uitkering voor veel onzekerheid zorgen.
Veel klanten van de sociale dienst vinden de huidige inkomstenverrekening zó onduidelijk, dat ze weinig trek hebben om meer uren te gaan werken. De gemeente gaat daarom binnenkort een proef houden om loonstroken automatisch ‘in te lezen’,  zodat klanten geen inkomensverklaring meer hoeven in te leveren. Dat moet de verrekening van inkomsten nauwkeuriger en transparanter maken. Daardoor is er ook minder reden om klanten op hun uitkering te korten als ze te veel hebben gekregen.
Na overleg met bijstandsgerechtigden is de informatie over inkomstenverrekening begrijpelijker gemaakt en beter te vinden. Ook heeft de gemeente het advies van de Amsterdamse Ombudsman overgenomen om bijstandsgerechtigden bij een eerste verrekening van hun inkomsten persoonlijk te informeren.

Loonstrook

In een brief aan de gemeenteraad legt wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken uit dat de problemen met de verrekening zijn ontstaan omdat de gemeente alleen op een loonstrook kan zien wat iemand heeft verdiend. Die loonstrook is vaak nog niet aanwezig als de uitkering van die maand wordt berekend. Daardoor moet de gemeente kiezen: òf te laat uitbetalen, òf de inkomsten schatten, met het risico dat mensen later geld moeten terugbetalen. Een proef moet nu uitwijzen hoe dat beter kan.
Ondertussen hoopt de gemeente dat het nieuwe kabinet voortvarend aan de slag gaat om de Participatiewet minder streng en minder ingewikkeld te maken.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in