Proef met nieuws voor laaggeletterden

0
840
De NOS experimenteert met nieuwsuitzendingen voor mensen die de Nederlandse taal lastig vinden.
Het gaat om programma’s van tien minuten. Daarin komen steeds drie onderwerpen aan bod. Een voorbeeld daarvan is hier te vinden. In makkelijke taal behandelt de nieuwszender bijvoorbeeld de nieuwe coronaregels.

Nederland telt 1,8 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Aangezien de NOS een publieke omroep is die door ons allemaal wordt betaald, vindt de NOS het belangrijk dat iedereen ook het nieuws kan volgen.

De NOS is niet over één nacht ijs gegaan. In de afgelopen anderhalf jaar is onderzocht op welke manier laaggeletterden het nieuws willen ontvangen. Er zijn testuitzendingen gemaakt. Die zijn doorgenomen met mensen die taallessen geven.

Voorlopig krijgen alleen mensen die taallessen volgen de wekelijkse nieuwsprogramma’s te zien. In de klas kunnen ze de journaals bekijken en bespreken. De journaals komen niet op tv, maar moeten uiteindelijk voor iedereen te vinden zijn op You Tube.

‘Nieuws van de Week’ zal in ieder geval tot eind maart 2022 worden gemaakt. Als het voldoende aanslaat bij de doelgroep, zal het programma daarna doorgaan.

Via deze link kun je je abonneren op een nieuwsbrief en de uitzendingen van 3 en 10 november bekijken.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in