Gemeente: Eet minder fastfood, méér groente

Per stadsdeel gaat de gemeente plannen uitwerken die de gezondheid van bewoners moeten bevorderen. Wethouder Kukenheim (Zorg) presenteerde onlangs die plannen.

0
819
Minder fastfood, méér groente en minder alcohol. De gemeente zou het liefst zien dat Amsterdammers zo hun gezondheid zouden verbeteren.
Vier op de tien Amsterdammers kampt met overgewicht. In wijken als de Bijlmermeer en Geuzenveld-Slotermeer is dat zelfs de helft. 22 procent van de Amsterdammers rookt, 11 procent is een zware drinker van alcohol en 17 procent van de Amsterdammers tussen de 18 en 64 jaar zegt hard drugs te gebruiken. Het zijn zo maar wat feitjes uit de onlangs gepresenteerde gezondheidsplannen van de gemeente Amsterdam. De gemeente gaat vol inzetten op het voorkomen van gezondheidsproblemen (preventie) en het stimuleren van een gezonde leefstijl.

De gemeente werkt de concrete plannen per stadsdeel uit. In Nieuw-West komen bijvoorbeeld sportprogramma’s voor mensen die weinig bewegen, zo meldt Het Parool. En bewoners met een ‘migratieachtergrond’ zullen worden gestimuleerd om over mentale problemen te praten zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze meteen voor gek worden versleten.

De gezondheidsplannen van zorgwethouder Simone Kukenheim richten zich vooral op de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord. Dat zijn namelijk de stadsdelen waar de verschillen in gezondheid tussen diverse bewonersgroepen groot zijn. Inwoners met een laag opleidingsniveau, een minimuminkomen of een niet-westerse migratieachtergrond hebben niet alleen vaker lichamelijke en mentale (geestelijke) klachten, maar ook een ongezonde leefstijl. Wat niet betekent dat bewoners in andere delen van de stad geen problemen kennen. In Centrum en Zuid wordt weer te veel gezopen, vooral door hoogopgeleide jonge mannen.

Snackbars

Ook is de gemeente van plan om snackbars te weren rondom scholen en studenten bewuster te maken van de negatieve effecten van alcohol.
In Het Parool legt wethouder Kukenheim uit waarom ze preventie zo belangrijk vindt.  ‘Men vindt het betuttelend om te voorkomen dat iemand ziek wordt, maar niet om iemand achteraf beter te maken.’ Daar moeten we maar eens van af, vindt de wethouder.
Wat haar betreft zou ook de landelijke overheid meer aan preventie moeten doen. Voer bijvoorbeeld een suikerbelasting in en verbied reclame voor ongezonde voeding die zich op kinderen richt.
Wie meer over het gezondheidsbeleid van de gemeente Amsterdam wil weten, kan hier terecht.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in