Gemeente wil ‘pauzeknop’ voor probleemschulden

AMSTERDAM De gemeente gaat een proef doen met een pauzeknop op schulden.

0
847

De gemeente gaat Amsterdammers met financiële problemen eerder en sneller helpen. ‘Amsterdammers kunnen in deze crisistijd rekenen op een ruimhartige schuldhulpverlening’, schrijft wethouder Moorman (PvdA).

De aanpak van wethouder Moorman omvat drie onderdelen: schulden voorkomen, schulden klein houden en schulden sneller oplossen. Zij vindt zo’n aanpak noodzakelijk omdat door de corona-crisis veel Amsterdammers hard worden geraakt, vooral ondernemers, werknemers met flexibele contracten en jongvolwassenen. ‘Mensen die inkomen hebben verloren, maken zich zorgen: kan ik mijn rekeningen nog wel betalen, kom ik nog wel rond? Onderzoeksinstituten en planbureaus waarschuwen voor de boeggolf aan schulden die onderweg is en over een toename van kansenongelijkheid’, aldus Moorman. ‘Deze crisis raakt ons allemaal, maar in het bijzonder huishoudens die al kwetsbaar waren.’

Schuldenrust

Om mensen met schulden eerder en sneller te kunnen helpen, werkt de gemeente aan een set maatregelen, onder de noemer ‘schuldenrust’. Het doel is het creëren van perspectief op een schuldenvrije toekomst. ‘Het wegnemen van schulden is onder meer een belangrijke randvoorwaarde voor een succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt’, aldus `Moorman. De aanpak van de schuldenrust bestaat uit drie onderdelen. Om te beginnen wordt geprobeerd om schulden zo vroeg mogelijk te voorkomen door het ‘intensiveren van de Amsterdamse aanpak vroeg signalering’. Een tweede onderdeel is het klein houden van de schulden. Dat kan door middel van de ‘pauzeknop’: deze knop dient om oplopende (incasso)kosten en boetes te stoppen op het moment dat een Amsterdammer de stap zet naar de schuldhulpverlening. De pauzeknop is het verlenen van uitstel van betaling door schuldeisers.

Collectief schuldregelen

De derde maatregel is het sneller oplossen van schulden: hierdoor komt een schuldregeling eerder in zicht, waardoor er ook sneller perspectief ontstaat. De gemeente gaat dit doen middels het systeem van collectief schuldregelen, schrijft Moorman. Vooral door samen te werken van 40 grote schuldeisers, waaronder de Rijksbelastingdienst, UWV en SVB is collectief schuldregelen sneller mogelijk. Met een belangrijk rol voor de Kredietbank Amsterdam.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in