Eten zoeken in de natuur. Niet alleen goedkoop maar ook een gezonde afleiding in deze coronatijd. Eigen Krachtvoer organiseert al zes jaar workshops en plukexcursies voor minima. MUG Magazine nam een kijkje bij een middag ganzeneieren verwerken. 

Bij het afval liggen zeventig ganzeneischillen. De oven piept. Geroutineerd plukt vrijwilligster Diana de ganzenei-merengues van de bakplaat en legt ze op een rooster. Ze moeten snel afkoelen want de twee koeriers die de tassen vol ganzeneiproducten rond gaan brengen, staan al te wachten in de gang. Het is drie uur zaterdagmiddag. Over een uur begint de online proeverij van Eigen Krachtvoer, een wildpluk-initiatief voor minima. Dan proeven alle 21 bestellers vanuit hun eigen huiskamer voor hun laptop wat er in de tas zit, terwijl Mark Janssen, oprichter van Eigen Krachtvoer, vanachter zijn laptop vertelt hoe het is klaargemaakt. Een corona-alternatief voor het samen eten in het Huis van de Wijk in De Pijp.

Vorige week plukte de groep nog daslook, ‘lekker in de stamppot en in de sla’, maar deze week is het ganzeneieren wat de klok slaat. Janssen heeft een vergunning om eieren te rapen in een natuurgebiedje vlak bij Schiphol. Een natuurvriendelijke manier om de ganzenpopulatie daar onder controle te houden. Met kleine groepjes gaan ze de komende weken met een bootje het gebied in. Ze halen de nesten leeg, ‘één ei laten we altijd liggen’, en verwerken die tot een tas vol gerechten. “Dat kan nog zeker tot half april,” vertelt Janssen, terwijl hij de flesjes gansvocaat in de papieren tassen doet.

Paddenstoelen

Janssen kwam zelf na de bankencrisis bij de voedselbank terecht. Hij plukte toen al veertig jaar paddenstoelen. Bij de voedselbank ontstond het idee om iets met wildplukken voor minima te doen. Wat is er handiger als je weinig geld hebt dan gratis je eten verzamelen tenslotte. Zes jaar later is er een vaste kern van twintig vrijwilligers ‘van 11 tot 90 jaar’. Eén keer per week gaan ze eropuit om te plukken of in dit geval te rapen. Het verzamelde eten wordt nog diezelfde middag verwerkt tot een maaltijd.

De deelnemers zijn niet allemaal minima. “We zijn een sociale onderneming en proberen steeds minder afhankelijk te worden van subsidie. Mensen met meer inkomen betalen meer en daarmee kunnen we de kosten voor minima laag houden.” Die variatie in de groep vindt hij ook mooi. “Iedereen brengt wat anders mee. We hebben ook wel tien nationaliteiten in de groep.”

Naast plukken en koken, organiseren ze workshops conserveren. “Als je plukt, hou je altijd wat over. Dus leerden we inmaken, destilleren, fermenteren.” Janssen probeert het allemaal zelf uit. “Van ananassen die over waren op de markt heb ik laatst ananaswijn gemaakt. Die ga ik nu destilleren tot brandewijn.” Daar heb je geen dure apparatuur voor nodig. “Ik kan je leren om een destilleerketel te maken van een snelkookpan voor hooguit drie tientjes aan materiaal.”

Bij het open raam van het Huis van de Wijk staan af en toe buurtbewoners even kletsen, maar nu is daar geen tijd meer voor. De laatste plakjes cake met lemon curd moeten in de tassen. De koeriers gaan op pad.

eigenkrachtvoer.nl en op Facebook en instagram (eigenkrachtvoer)

Binnenkort organiseert Eigen Krachtvoer de cursus Overleven zonder geld: leren wildplukken en conserveren, €19,- voor Stadspashouders.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in