Wilde katten (op)vangen. Hulp bieden aan baasjes met een smalle beurs. Dat doet de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Sinds een paar jaar is er ook een dierenvoedselbank. Het aantal hulpvragen neemt toe.

“Iemand belde ons dat ie allemaal kittens zag lopen bij een verlaten boerderij en dat ze honger hadden.” Kattenvangers Marjolein en Estera van de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) komen net terug met hun vangst van de dag. “Binnen een uur hadden we ze alle vijf.” Estera onderzoekt een angstig kijkend zwart katje. “We willen alleen weten of ’t een mannetje of een vrouwtje is, dan kan ie daarna naar de dierenarts om te worden gecastreerd of gesteriliseerd.” Momenteel vangen ze – met vangkooien- dagelijks katten naar aanleiding van tips, vertellen ze. “Het is echt hoogseizoen, mensen laten hun katten niet helpen, dan zie je hup hier een nestje en daar weer een, we zien veel kittens. Vaak zijn ze niet gesocialiseerd, soms komt dat nooit meer goed, maar hier lukt het meestal wel de katten te socialiseren.”

Vangen

De SAZ is in 1994 gestart, het zwerfkatten-probleem was toen groot na een uitbraak van kattenaids in Zuidoost, vertelt penningmeester Edwin van den Wildenberg. “Onze core-business is het vangen van zwerfkatten, die bieden we opvang en verzorging, vervolgens brengen we hen naar asiels. We kijken altijd of een kat is gechipt, zo ja dan gaat de kat naar de eigenaar. Als een kat geen chip heeft maar wel tam is, kan hij meteen naar het asiel. De wildere dieren komen eerst bij ons.”

Hij wijst op een grote witte kater. “Dat is Scarface. Die was wild, zat compleet onder de littekens, hij was zo gehavend en vond alles eng. Nu is het een knuffelkat.”

Het terugbrengen van de wilde katten-populatie in Amsterdam is nog steeds een belangrijk doel van SAZ. Via een strak sterilisatieprogramma is het aantal zwerfkatten al flink teruggebracht, zegt de penningmeester. Vaak gaat het om verwilderde dieren die in tuinen rondzwerven, maar in bijvoorbeeld het havengebied leven ook echt wilde katten, vertelt hij. Er werken inmiddels ruim dertig vrijwilligers bij de dienst, per jaar vangen zij ruim 600 katten op.

SAZ biedt daarnaast ook hulp aan baasjes met weinig inkomen. Die kunnen (goedkoop) een kat laten steriliseren en gratis hun huisgenoot laten chippen. Als een kat dringend medische verzorging nodig heeft, en de eigenaar heeft daarvoor geen middelen, dan helpt de SAZ hiervoor potjes te vinden. Als dat niet lukt, komt er soms een betalingsregeling. “Er verblijven hier ook katten van eigenaren. Van minima die tijdelijk niet voor hun dier kunnen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze in het ziekenhuis verblijven of omdat ze hun huis kwijtraken. We krijgen wekelijks wel een verzoek of een kat hier tijdelijk kan zijn.”

40.000 kilo

“We zien steeds vaker dat huisdier-eigenaren in geldproblemen raken, dan kan zelfs het kopen van voer een probleem zijn. Wij hebben deze mensen altijd ondersteund.” Een aantal jaar geleden is SAZ officieel een dierenvoedselbank begonnen. “Mensen weten ons te vinden nu. We hebben circa 150 cliënten, de verwachting is dat we dit jaar naar de 200 gaan, het aantal hulpvragen neemt nu behoorlijk toe. We verwachten dat de corona-uitbraak wel gevolgen gaat hebben.” Veel eigenaren hebben meerdere katten, vertelt hij. “De kilo’s gaan er dan snel doorheen, in 2019 zaten we op circa 40.000 kilo gedoneerd voedsel.” Het voer komt binnen via de stichting DierenLot, voerfabrikanten, tuincentra en donateurs.

Cliente Lucielle komt voer halen voor haar katten. “Iemand had me verteld over de dierenvoedselbank, ik was er zo blij mee.” Vanwege medische redenen zit ze sinds anderhalf jaar in een uitkering. Ook heeft ze een schuldenregeling bij de gemeente. “Ik had toen €50,- leefgeld per week, dan gaat daar toch een groot deel van naar kattenvoer als je dat in het klein moet kopen. Een grote zak kopen is in verhouding goedkoper, maar dat lukte niet omdat die duurder is.”

“Soms hoor je: waarom hebben mensen met schulden dan een huisdier? dan zeg ik: ja, maar ik had ze al, ik kan ze ook niet opeens wegdoen.”

Een keer in de drie maanden haalt ze nu tien kilo voer op bij SAZ voor haar katten. “Daar kan ik het bijna van redden, het is ook niet de bedoeling dat je er compleet afhankelijk van wordt. Maar het is een opluchting. Het geeft me veel rust. Anders moet je je altijd druk maken of je het kunt kopen, je bent altijd aan het rekenen, dat geeft stress en zorgen. Ik ben er blij mee.”

Meer info: saz.amsterdam/voedselbank-voor-dieren

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in