Onvoltooid verleden

Nieuwe vaste expositie Tropenmuseum

0
1011
Detail uit museumzaal Schatten van overzee © Rick Mandoeng
Detail uit museumzaal Schatten van overzee © Rick Mandoeng

Sinds deze zomer is in het Tropenmuseum een nieuwe, vaste expositie Onze koloniale erfenis te zien. Die beslaat twaalfhonderd vierkante meter, waar zo’n vijfhonderd objecten te zien zijn, zoals gebruiksvoorwerpen en beeldende kunst (zowel uit de koloniale tijd als uit het heden). Er zijn ook video’s te zien die zowel de geschiedenis duiden als actuele thema’s aansnijden als ecologische uitputting.

Persvoorlichter Coromandel Brombacher: “Geschiedenis is voor ons als onvoltooid verleden tijd. Het is belangrijk ons koloniale verleden te kennen en hoe dat doorwerkt tot de dag van vandaag, juist om het heden en de wereld om ons heen beter te begrijpen.”

In de eerste zaal is de film Proloog van een Natie van de Soedanees-Nederlandse cineast en videokunstenaar Bibi Fadlalla te zien. “Die is werkelijk prachtig en begint op het strand.”

Via deze filmische proloog wordt de bezoeker de expositie ingeleid. “In het hart van de tentoonstelling is een digitaal monument met de namen van zo’n tweehonderdduizend tot slaaf gemaakte mensen uit het historische Nederlandse koloniale rijk dat zich uitstrekte van het westen – Suriname en de Antillen – tot aan het oosten – Indonesië – van de aarde.”

De expositie is opgebouwd aan de hand van tien thema’s. De tentoonstelling wordt ondersteund door culturele en educatieve activiteiten.

‘ONZE KOLONIALE ERFENIS’
TROPENMUSEUM
LINNAEUSSTRAAT 2
DI-DO 10:00-17:00

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in