Online cultureel aanbod

0
1233

De Culturele Agenda in MUG Magazine bevat normaal gesproken een selectie van gratis of betaalbare toneelstukken, muziekoptredens en tentoonstellingen in Amsterdam. Hieronder delen we nogmaals de tips voor (vast) online cultureel aanbod die tijdens de laatste lockdown in de agenda van het magazine stonden.

 

 

Muziek

Kinderen
kindertube.nl Op Kindertube staan YouTube-video’s van bekende televisieprogramma’s voor kinderen. Het voordeel: de website is zo gemaakt dat de kinderen op een smartphone, tablet of pc zelf op het plaatje van hun favoriete programma kunnen klikken. Ook is het veilig: er staat alleen inhoud op voor kinderen.
eyefilm.nl/themas/kinderactiviteiten Het Eye Filmmuseum heeft een hele afdeling met gratis korte films, kijkopdrachten, een online animatieworkshop en meer.
stedelijk.nl/nl/stay-at-home-stedelijk Bij de workshops op de Stay at Home Stedelijk-pagina van het Stedelijk Museum staan ook kinderworkshops. Onder het tabblad Home School vind je daarnaast onderwijsvideo’s over de collectie van het museum, ook leuk voor thuis!
rijksmuseum.nl/nl/families-en-kinderen/online-museum-voor-families Op de website van het Rijksmuseum vind je materiaal om zelf iets te maken, te lezen, te spelen en natuurlijk: om naar te kijken.
vangoghmuseum.nl/nl/bezoek/haal-het-museum-in-huis Op de pagina Haal het museum in huis van het Van Gogh Museum staan kleurplaten, video’s en een luisterboek voor kinderen.

Pop/hiphop/dj’s
youtube.com/user/101BarzBNN 101Barz is sinds jaar en dag dé online studio voor raptalent. Dat betekent: bijna 1.200 video’s van rappers die aan presentator Rotjoch Dinero laten zien wat ze, nu bijna letterlijk, in huis hebben.
youtube.com/user/nprmusic Op het kanaal van NPR Music vind je de Tiny Desk Concerts, bekende muzikanten zitten opeens bijna bij je in de kamer. De Volkskrant had een aantal jaar geleden een eigen versie: Kantoortuin Concerten Volkskrant.

Ben je een nachtbraker en mis je je club? Zoek op YouTube, Twitch.tv en andere streaming-websites eens naar je favoriete artiesten en deejays. Sommige streamen live vanuit hun huiskamer of studio!

Modern en klassiek
bimhuis.nl/radio en bimhuis.nl/tv Het BIMHUIS heeft online radio en tv met oude en recente optredens, vaak wel drie kwartier onafgebroken goede opnames!
concertgebouw.nl/live-streams Het Concertgebouw in Amsterdam heeft een groot aantal livestreams in het archief die je via de website kunt terugkijken.

Film en video

eyefilm.nl/themas/thuis-kijken Het Eye Filmmuseum heeft een grote online database van oud film- en videomateriaal, video-essays van curatoren en sinds kort de Eye Film Player met klassiekers uit de collectie van het museum, zowel gratis als te huur.
picl.nl Op Picl kijk je recente bioscoopfilms. Je kiest via welk filmhuis je betaalt: prijzen variëren van €4,99 voor de wat oudere films tot €8,50 voor premièrefilms.
cinetree.nl Op Cinetree staan ‘huurfilms’ zoals op Picl, maar je kunt er ook een abonnement afsluiten van €7,99 (maandabonnement) of €5,38 (jaarabonnement). De proefperiode van 14 dagen is gratis: precies goed voor nog een paar weken lockdown!
speld.nl Satirisch tijdschrift de Speld heeft ook een videokanaal. Blijf op de hoogte van de laatste corona-updates (maar neem ze met een korreltje zout).

Beeldende kunst

amsterdam.kunstwacht.nl Op deze pagina van de gemeente Amsterdam vind je alle kunstwerken in de openbare ruimte. De werken zijn online te bezichtigen maar ook terug te vinden op een plattegrond, zo kun je zelf een wandelroute samenstellen.
stedelijk.nl/nl/stay-at-home-stedelijk Het Stedelijk is dicht, maar houdt online de deuren open: volg online tours of workshops, kijk de mini-docs over voorgaande tentoonstellingen of luister een podcast. Aanbod voor kinderen en volwassenen.
foam.org/museum/foamathome Al het digitaal beschikbare materiaal bij de tentoonstellingen van fotografiemuseum Foam staan verzameld op de pagina #FoamAtHome. Met links naar YouTube-series en Instagram-acties.
rijksmuseum.nl/nl/thuis De Nachtwacht beter leren kennen, of voor de zoveelste keer van dichtbij bekijken, kan gewoon vanuit huis. Op de website van het Rijksmuseum staan tekenlessen, virtuele rondleidingen, een spelletje en podcasts.
vangoghmuseum.nl/nl/bezoek/haal-het-museum-in-huis Ook het Van Gogh Museum heeft een indrukwekkende online collectie met randprogrammering. Met de webapp Ontrafel Van Gogh zie je bijvoorbeeld wat er onder de verflagen schuilgaat. Bij de online Boekenclub van de eerste lockdown vind je een hele stapel downloadbare boeken over Van Gogh, voor op de tablet of pc, inclusief video’s van de nabespreking.

Wereldwijd hebben musea en culturele instellingen kunstwerken online staan. Er zijn virtuele rondleidingen in Paleis Versailles, Guggenheim Museum New York en Uffizi Gallery Florence, om er maar een aantal te noemen. Denk daarnaast aan websites als openculture.org, arttube.nl, vimeo.com (voor videokunstenaars, je kunt daar soms ook een paar euro doneren) en rijksstudio.nl. En wat dacht je van artsandculture.google.com?

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in