Vanaf 1 maart 2021 hebben Amsterdammers met een bijstandsuitkering die parttime werken recht op een premie van maximaal 215 euro per maand.

De maandelijkse maandpremie voor werken in de bijstand bedraagt nu nog 200 euro per maand, maar die gaat omhoog naar maximaal 215 euro. Dat zegt wethouder Groot Wassink (GroenLinks). “We zagen al eerder uit ons eigen onderzoek dat mensen in de bijstand eigenlijk graag parttime aan de slag willen, maar dat niet kunnen omdat ze daar door de regels financieel voor worden gestraft. Een uitkering betekent dus dat je op de bank moet blijven zitten: alles of niets. Dat is eigenlijk vreemd, omdat het mensen belemmert om de  overgang naar werk te maken. Daar gaat deze bijverdienpremie juist bij helpen.”

Experiment

Sinds 1 februari 2018 konden Amsterdamse bijstandsgerechtigden deelnemen aan het ‘Experiment met de Bijstand’, waarbij tot maximaal 200 euro per maand premie kon worden verdiend. Bijna 3.000 deelnemers aan het experiment maken gebruik van de premie bij parttime inkomsten en verdienen gemiddeld 1.410 euro per jaar aan extra inkomsten. Deelnemers aan het experiment stromen twee keer zo vaak uit naar werk als eenzelfde groep niet-deelnemers, blijkt uit onderzoek naar het effect van deze premie. Ook blijkt dat er drie keer meer kans is uit de bijstand aan het werk te komen wanneer bijstandsgerechtigden 16 uur of meer werken. Voor het college zijn deze positieve effecten voldoende aanleiding om de regeling open te stellen voor alle 42.000 Amsterdamse bijstandsgerechtigden, voor zover deze parttime werken.

215 euro per maand

De nieuwe regeling kent een hogere premie per maand (215 euro maximaal), maar daar moet wel langer voor worden gewerkt. Bijstandsgerechtigden kunnen een bijverdienpremie van 30 procent van hun inkomsten uit werk krijgen tot een maximum van 215 euro per maand. In de oude regeling werd nog uitgegaan van 50 procent van de inkomsten. Het maximale bedrag wordt bereikt wanneer er 16 uur per week of meer wordt gewerkt. De nieuwe regeling treedt na afloop van de premieverstrekking binnen het Amsterdamse experiment in werking op 1 maart 2021 en geldt tot en met 31 december 2022.

Raadscommissie

Het voorstel van wethouder Groot Wassink wordt besproken in de raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO) op woensdag 6 januari 2021 vanaf 9 uur.

 

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in