Noodopvang voor daklozen gaat dicht

AMSTERDAM De noodopvang voor daklozen gaat dicht., daardoor staan straks honderden mensen op straat.

0
659

De noodopvang voor daklozen wordt vanaf 18 mei opgeheven. De opvang wordt in twee weken afgebouwd.

Van die noodopvang maken momenteel 350 mensen gebruik. Een groep van dertig kwetsbare Amsterdammers kan gebruikmaken van opvang elders, maar voor de overige 320 daklozen is geen oplossing voorhanden.

Er zijn zo’n 200 ongedocumenteerden en EU-migranten. Hen zal worden gevraagd om terug te keren naar het land waar ze vandaan komen. Of ze dat ook zullen doen, is nog maar de vraag. Een groep ongedocumenteerden zwerft al jaren door de stad.

Ook is er nog een groep van honderd Amsterdamse daklozen, die de gemeente ‘zelfredzaam’ noemt. Dat betekent dat ze niet verslaafd zijn of psychische problemen hebben. Vaak zijn ze door verlies van hun baan of scheiding hun huis kwijtgeraakt, en zo op straat beland. Nu de corona-maatregelen zijn versoepeld, zouden ze weer bij vrienden of familie terecht kunnen, zo redeneert de gemeente.

Lukt dat niet, dan kunnen ze bijvoorbeeld naar het passantenpensioen, maar volgens HVO-Queriodo zit dat pension vol en zijn er lange wachtlijsten voor. Volgens de Regenbooggroep (hulpverlening en maatjesprojecten) kampt deze groep niet met een zorg-, maar met een huisvestingsprobleem. En zijn er heel hard woningen nodig.

De hulporganisaties maken zich zorgen over de steeds groter worden groep daklozen. Ze benadrukken dat mensen niet zo maar op straat belanden en vinden dat er meer opvanglocaties nodig zijn, waar ze aan hun problemen kunnen werken. Met gemeentelijke categorieën als redzaam en niet-redzaam kunnen ze weinig; daar zijn de problemen te complex voor.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in