Manifestatie tegen mega-windturbines op land

0
578

Een paar honderd mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen plannen voor windturbines op land. Mega-windturbines horen op zee, aldus de organisatie van de demonstratie Windalarm Amsterdam. Vanaf de Dam wandelden de betogers naar het Westerpark. Daar was een landelijke manifestatie.

Eerder was er al protest in diverse wijken. De Amsterdamse windmolenplannen zijn omstreden. Bewoners van Noord, IJburg, Diemen en nu ook Zuidoost pikken de plannen niet. Ze vinden het onbegrijpelijk dat er windturbines op slechts 350 meter afstand van hun huis gepland staan. Dat is een groot verschil met de Europese richtlijn van 1500 meter.

Op zaterdag 1 mei waren er in Zuidoost en Driemond drie wandelroutes met demonstranten.  “Ik maak me echt zorgen om de toekomst van mijn kinderen, als die windmolens zo dichtbij ons huis komen te staan. Zij kunnen ontwikkelingsproblemen krijgen en wij allemaal gezondheidsschade”, zegt een vader die met zijn gezin meeloopt op de wandelroute door de wijk Gein. Een rustige buurt, waar veel mensen met kinderen wonen.

Het geluid en de slagschaduw van de windmolens kan ernstige gevolgen hebben op mensen, zoals stress, slapeloosheid en ontwikkelingsachterstand bij kinderen, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Op de ramen van de meeste huizen in de wijk prijkt daarom ook een poster van windalarm.org met de tekst: ‘Megawindturbines in Zuidoost? Ziekmakend!’

17 megawindturbines

Waar velen zich ook boos over maken, is dat de windmolens in de natuurgebieden komen te staan zoals Gaasperzoom en Diemerbos. “Wat denk je dat het met de vogels doet en de biodiversiteit? Ik ben juist vóór groene energie, maar het moet niet ten koste gaan van de natuur zelf en de gezondheid van mens en dier”, zegt een vrouw boos. Volgens de informatie van Windalarm Amsterdam zijn zeventien megawindturbines die over heel Amsterdam gepland zijn ook helemaal niet nodig. “Indien Amsterdam alle daarvoor geschikte daken vol legt met zonnepanelen dan staat dat gelijk aan 150 megawindturbines, twaalf keer meer dan de huidige windambitie,” zo staat in hun folder en op de website.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in