VNG wil hoger sociaal minimum

0
701
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het systeem van toeslagen eenvoudiger moet en dat het sociaal minimum omhoog zou moeten. Die boodschap geeft de VNG mee aan de politieke partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet.
De gemeenten vinden dat de huidige Participatiewet, die in 2015 is ingevoerd, te veel van wantrouwen uitgaat. Dat zegt de Dordtse wethouder Peter Heykoop namens de VNG tegen dagblad Trouw. Met lokaal beleid kun je wat pleisters plakken, maar hij ziet liever dat de Participatiewet wordt veranderd. 

Geen vetpot

Steeds meer wethouders vinden dat je nauwelijks rond kunt komen van een uitkering. Daarin krijgen ze bijval van Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud (budgetvoorlichting). Hij kan met cijfers aantonen dat de bijstand geen vetpot is.

Vooral mensen in de bijstand die oudere kinderen hebben en mensen met een minimuminkomen èn hoge zorgkosten, hebben het zwaar. Andere groepen lukt het misschien nog net om rond te komen, maar dan moeten ze wel àlle potjes en toeslagen weten te vinden. En niet de pech hebben dat hun koelkast èn wasmachine stuk gaan.

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) ziet dat mensen moeite hebben om te leven van een bijstandsuitkering. Daarom pleitte hij er onlangs voor om mensen in de bijstand de mogelijkheid te bieden maximaal € 500,- per maand bij te laten verdienen. Die grens ligt nu op € 219, voor maximaal zes maanden. De ervaring leert namelijk dat mensen die 16 uur in de week kunnen werken, een grotere kans hebben om uit de bijstand te komen.

Sociaal minimum

De Vereniging van Gemeenten pleit in een brief aan Den Haag er voor om het sociaal minimum te verhogen en het toeslagensysteem eenvoudiger te maken.

Ook moet de bijstand en het minimumloon van jongeren van 18-20 jaar omhoog naar het niveau van een 21-jarige, vindt de VNG. Ook wil de VNG de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar afschaffen en die norm versoepelen voor mensen in de bijstand, ‘zodat maatwerk mogelijk is’.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in