Nibud: ‘Huishoudens gaan er tientallen euro’s op achteruit’

2
816

Gemiddeld gaan we er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit, voorspelt het Nibud (budgetvoorlichting).

De koopkrachtdaling wordt veroorzaakt door een geldontwaarding van 3 procent en een sterke stijging van de energieprijzen. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart verwacht dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben. Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens ‘die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen’.
Spring niet meteen een gat in de lucht als je op je loonstrookje ziet dat je netto meer overhoudt dan vorig jaar, waarschuwt de Nibud-directeur. ‘Het is schijn dan te denken dat je ook meer te besteden hebt, want het hogere salaris verdwijnt na een paar keer boodschappen doen door de hogere prijzen in de supermarkt.’
Het Nibud maakt zich vooral zorgen over de lage inkomensgroepen: mensen met een bijstandsuitkering of met een hoge huur, maar ook ouderen met alleen AOW en een klein pensioen. Deze groepen komen vaak al moeilijk rond vanwege hoge zorg- en energiekosten en hebben weinig tot geen ruimte om deze prijsstijgingen op te vangen.
Gelukkig zit er compensatie aan te komen, zoals een lagere belasting op energie en kunnen huishoudens met een laag inkomen van de gemeente een extra tegemoetkoming van €200,- krijgen voor de gestegen energiekosten. De Nibuddirecteur raadt gemeenten aan vaart te zetten achter die tegemoetkoming en het aanvragen niet al te ingewikkeld te maken.
advertentie Regenboog Groep

2 REACTIES

  1. Tja, het is merkbaar. Als je naar de supermarkt gaat dan zie je duidelijk een verschil. Sparen gaat moeizaam of lukt helemaal niet meer. Na het betalen van de vaste rekeningen heb je er weinig over.

  2. Directeuren van goede doelen zullen daar weinig van merken en ook kamerleden zitten wel safe. Ambtenaren en grote graaiers en tegelijkertijd een argwaancultuur creeren en mensen criminaliseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in