Natuurspeeltuin

Tekst Andreas Verwaal

0
1549

De wereld draait zestig keer per minuut rond als ik mijn ogen open. Ik kan het! Koppeltje duikelen in een duizelingwekkend tempo. Trots stap ik van het klimrek af. De dagen erop herhaal ik deze bezigheid in de pauze. Ik mag wel concluderen dat ik zo in mijn negende levensjaar mijn grootste angsten heb overwonnen. Niets blijkt minder waar.

Het is 21 jaar later en ik sta voor het eerst in een klimpark. Ik geef de zomerse temperaturen de schuld van mijn klamme handen. Nadat ik me in het klimtuigje heb gehesen, stap ik het klimpark in. Terwijl ik op het eerste plateau sta te wachten, is er voor me een knaap van een jaar of negen die huilend op een hoog plateau staat en nog minstens drie hindernissen over moet om naar beneden te kunnen. In mijn hoofd geef ik de ouders de schuld dat ze hun kind hiernaartoe hebben meegenomen maar terwijl ik aan de eerste hindernis begin op vijf meter boven de grond, verstijf ik van angst. Hoe ga ik hier levend overheen komen? Ik weet dat ik vast zit aan de lijn maar je zal net zien dat ik een ondeugdelijk lijntje heb en te pletter val.

De knul van negen jaar kan zich nog verschuilen achter zijn geringe levenservaring. Ik heb geen excuus. Zeker niet omdat mijn vriendin lachend op het volgende plateau staat te kijken hoe ik me motorisch vrij onbenullig over de eerste hindernis worstel. Ik probeer mijn angst te verhullen door een verhaal op te hangen over een willekeurig onderwerp. Een bevend rietje klinkt waarschijnlijk zelfverzekerder dan ik nu. Gelukkig overleef ik de eerste hindernis en dan ebt mijn angst weg en begin ik het zowaar leuk te vinden.

Hou jij ook van klimmen of lekker spelen? Op diverse plekken in Amsterdam zijn gratis natuurspeeltuinen waar je je uit kunt leven.


Natuurspeeltuinen in Amsterdam:

Nieuw-West: De Natureluur, President Allendelaan 4, het terrein is altijd open (op maandag t/m vrijdag van 10.00-16.00 uur is er een speeltuinbeheerder) denatureluur.nl

Noord: NoordOogst, Meteorenweg 272, het terrein is zeven dagen in de week overdag open noordoogst.org/natuurspeeltuin

Oost: Jeugdland, Valentijnkade 131, open dinsdag t/m zondag van 10.00-17.30 uur
jeugdlandamsterdam.nl/over-jeugdland

West: Het Woeste Westen, Overbrakerpad 3, het terrein is altijd open (op woensdag, zaterdag en zondag van 11.00-18.00 uur op andere -dagen van 13.00-18.00 uur is er een speeltuin-beheerder), (gratis t/m 13 jaar) woestewesten.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in