Minimumloon en uitkeringen gaan omhoog

0
6076

Het wettelijk minimumloon zal per 1 januari 2023 met 10 procent stijgen. Uitkeringen en WAO stijgen mee. Dat is één van de belangrijkste punten uit de dinsdag gepresenteerde kabinetsplannen voor 2023.

Door het minimumloon te verhogen hoopt het kabinet dat de werkgevers ook de lonen laten stijgen. Die verhoging is nodig om de gevolgen van de inflatie op te vangen. In ieder geval zijn vakbonden en het Rijk al overeengekomen dat iedereen die onder de CAO Rijk valt per 1 juli 2023 een minimumuurloon van 14 euro krijgt. Dat is al lang een grote wens van de vakbond. Het is een goed teken dat de lonen in de collectieve arbeidsovereenkomsten in de eerste helft van dit jaar gemiddeld met 3 procent zijn gestegen, vindt het kabinet.

De huur- en zorgtoeslag, maar ook het kindgebonden budget gaan ook omhoog. De energietoeslag voor de laagste inkomens blijft gehandhaafd in 2023 en de beurs voor uitwonende studenten stijgt.

Minder armoede

Om de armoede te verminderen, wil het kabinet de armoede-regelingen versimpelen en  stimuleren dat méér mensen er van gebruikmaken. Overigens blijft het kabinet van mening dat werken of meer uren kunnen maken de belangrijkste manier is om uit de armoede te komen.

Door de koopkrachtmaatregelen zullen 830.000 mensen onder de armoedegrens belanden, verwacht het Centraal Plan Bureau (CPB). Dat zijn er nog altijd 830.000 te veel, maar in ieder geval minder dan de 1,3 miljoen waar het CPB in augustus nog van uitging.

Een doorsnee huishouden levert dit jaar nog steeds 6,8 procent aan koopkracht in, maar dankzij de koopkrachtmaatregelen van het kabinet kan de koopkracht zich volgend jaar met 3,9 procent herstellen.

Nibud: gematigd blij

Nibud-directeur Arjan Vliegtenhart is blij dat de ergste paniek over de hoge energierekening eraf is omdat de prijs wordt gedempt. Toch vreest hij dat het voor sommige huishoudens al te laat is. De koopkrachtdaling is dit jaar ongekend hoog, veel huishoudens hebben moeten interen op hun spaarrekening of hebben een betalingsachterstand opgelopen. Het Nibud raadt hen aan niet te lang te wachten met het vragen van hulp. Het wegwerken van schulden en betalingsachterstanden vraagt immers een lange adem.

Vooral de lage inkomens zullen er volgend jaar wel op vooruit gaan, verwacht het Nibud. Zij profiteren van de verhoging van de bijstand, de verhoging van de huur- en zorgtoeslag en het verlengen van de energietoeslag.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in