Er komt een prijsplafond voor energie

0
737

Het hing al een tijdje in de lucht, maar inmiddels is het zeker: er komt een maximumprijs of prijsplafond voor energie waar vooral lage en middeninkomens van profiteren.

Dankzij die maximumprijzen krijgt een gemiddeld huishouden  ongeveer 2.280 euro korting op de jaarlijkse energierekening. Particulieren met een laag tot gemiddeld energieverbruik betalen hierdoor maximaal 1,50 euro voor een kubieke meter gas en maximaal 70 cent voor een kilowattuur stroom. Mochten de gasprijzen meevallen, dan wordt het prijsplafond verlaagd tot 1,20 euro per kuub gas.

Wie niet méér ontvangt dan 120 procent van het sociaal minimum zit, krijgt volgend jaar ook nog de energietoeslag van 1.300 euro, zo heeft het kabinet besloten. Een deel van die toeslag, 500 euro, mogen gemeenten al dit jaar uitkeren om huishoudens de winter door te helpen.

Het prijsplafond, dat  in ieder geval tot eind 2023 geldt, geldt voor een jaarverbruik van maxmaal 1.200 kuub aardgas en 2.400 kilowattuur stroom. Dat komt ongeveer neer op het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden. Het kabinet verwacht dat zo’n 60 procent van de Nederlandse huishoudens onder dat prijsplafond valt.

Met deze maatregelen, waarover nog tot vlak voor Prinsjesdag met de energiebedrijven is onderhandeld, wil het kabinet consumenten duidelijkheid geven over wat zij kwijt zijn aan energie bij een normaal of gemiddeld verbruik. Overigens moet iedereen die méér verbruikt dan de gemiddelde hoeveelheid gas en stroom wèl de hoge marktprijs betalen. Het kabinet wil daarmee energiebesparing stimuleren, omdat er in Europa nog steeds minder gas beschikbaar is dan in voorgaande jaren.

In principe gaat het prijsplafond op 1 januari 2023 in, maar de energiebedrijven hebben met het kabinet afgesproken dat zij de maandelijkse termijnbedragen al op 1 november 2022 laten ingaan. Zo nodig zullen zij dan de termijnbedragen verlagen.

Tot slot richt de overheid samen met de energieleveranciers een noodfonds op dat moet voorkomen dat kwetsbare huishoudens door de hoge energielasten teveel schulden opbouwen. Zij krijgen een deel van hun energieschuld kwijtgescholden en voor het restbedrag een ‘coulante betalingsregeling’ aangeboden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in