@ Fred van der Zee

AMSTERDAM – Het stadsbestuur wil het Meldpunt Bijstandsfraude niet opdoeken. In 124 van de 315 onderzochte meldingen was er sprake van ‘onrechtmatigheid’.

De Amsterdamse fractie van DENK had gevraagd om het Meldpunt Bijstandsfraude op te heffen. ‘Het Meldpunt faciliteert en bevordert wantrouwen tussen burgers en ondergraaft daarmee de verbonden en gezonde samenleving die wij voor ogen hebben.’ Maar daar voelt het college van burgemeester en wethouders niets voor. ‘Een via het meldpunt ontvangen signaal over een uitkering die onrechtmatig wordt verstrekt, is op zichzelf geen reden om een onderzoek in te stellen. Iedere melding wordt eerst door professionals gescreend op geloof- en onderzoek waardigheid.’ Gemiddeld wordt er twee keer per dag contact opgenomen met het meldpunt, schrijft het college. ‘In 2018 zijn er door het meldpunt 597 signalen over bijstandsgerechtigden ontvangen waarvan er 315 in onderzoek zijn genomen. In 124 gevallen (39%) heeft dit geleid tot geconstateerde onrechtmatigheid, 72 uitkeringen (22%) zijn beëindigd.’

Commissie WIO

Woensdag 27 januari vanaf 09.00 uur staat het al dan niet opheffen van het meldpunt op de agenda van de raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO). Met als andere agendapunten onder meer de hulp aan zzp-ers die in problemen zijn gekomen door de coronacrisis, het uitbreiden van het ‘Experiment met de Bijstand’ (zie onder) en de toekomst van Pantar, de vroegere Sociale Werkvoorziening.

€215,- per maand bijverdienen

In het Amsterdamse ‘Experiment met de bijstand’ kunnen deelnemers een bijverdienpremie van 50% van hun inkomsten uit werk tot een maximum van €200,- per maand verdienen. Bijna 3.000 deelnemers maken gebruik van de premie bij parttime inkomsten. Het college wil de regeling uitbreiden naar alle mensen in de bijstand die parttime werken. De maximale premie gaat omhoog naar €215,- per maand, te bereiken bij circa 16 uur werken per week. De premie kent twee uitbetalingsmomenten per jaar, in juni en november.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in