Meer werkenden met subsidie bij ‘sociale firma’s’

AMSTERDAM Er zijn dit jaar meer mensen met loonkostensubsidie aan de slag gegaan in de hoofdstad.

0
755

Het aantal medewerkers dat werkt met een loonkostensubsidie en begeleiding van een jobcoach bij ‘sociale firma’s’ groeide dit jaar van 1.201 naar 1.253, ondanks de corona-crisis.

In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Groot Wassink (GroenLinks) zien dat het goed gaat met de groei van het aantal werknemers in ‘sociale firma’s’ en vele andere bedrijven, ondanks de corona-crisis. ‘We zien in 2020 dus nog steeds een stijging van het aantal Amsterdammers dat aan het werk is met inzet van de instrumenten van de Participatiewet.’ Mede door de invoering van de Participatiewet moest de gemeente vanaf 2018 nieuw beleid maken om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden van een baan. Niet meer alleen via de sociale werkvoorziening (het huidige Pantar), maar zo veel mogelijk ook via gewone en ‘sociale’ werkgevers. Het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet daarbij stijgen van 4.000 in 2018 naar 4.500 in 2022.

Nog steeds groei in 2020

Het aantal Amsterdammers aan het werk met inzet van de instrumenten van de Participatiewet nam toe van 1.201 eind 2019 naar 1.253  per 1 oktober (+4,3%), zo blijkt uit de brief van de wethouder. Vooral in Beschut Werk was de toename van het aantal werknemers substantieel (+26%). Daarnaast zijn in 2020 32 werknemers volledig uitgestroomd naar regulier werk zonder extra begeleiding van een jobcoach en loonwaarde subsidie. In 2020 zijn tot en met september 364 werkzoekenden in Sociaal Werk gestart in een nieuwe baan. Deels ging het om nieuwe werkzoekenden, deels om mensen die zijn her-bemiddeld naar een andere werkplek.

‘Sociale firma’s’

Amsterdam organiseert het zoeken van werk voor mensen met een arbeidsbeperking sinds 2018 via de ‘Sociaal Werkkoepel’. De extra banen moeten niet alleen komen bij reguliere werkgevers, maar ook bij ‘sociale firma’s’: dat zijn bedrijven of organisaties waar tenminste 30 procent van de medewerkers een arbeidsbeperking heeft. Bovendien moet de helft van de omzet uit commerciële activiteiten komen. Deze erkende ‘sociale firma’s’ hebben een voorrangspositie als de gemeente opdrachten te vergeven heeft.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in